Süt ürünleri alanında uzman bir bilim adamı, kalsiyum tüketimini arttırmanın obezite ameliyatı etkisini taklit ederek obeziteyi önleyebileceğini açıkladı.
Nisan ayında The Dairy Council (T. Süt Ürünleri Konseyi) tarafından Londra’da düzenlenen Süt Ürünleri & Obezite: Bilim ne diyor isimli çalıştayında İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nden Dr. Javier Gonzalez süt ürünleri içeren diyetlerde ‘termik bir etki’ olduğunu söylemişti.
İngiltere merkezli The Dairy Council, süt ve süt ürünlerinin beslenme ve sağlıktaki rolü hakkında bilimsel bilgi sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. The Dairy Council aynı etkinlikte 13-19 yaş grubu gençlerde kalsiyum alımının yetersizliği hakkındaki kaygılarını dile getirmişti.
Yeni açıklamasında kalsiyumun iştahı kontrol altına alabileceğini ifade eden Dr. Javier Gonzalez’in konuyla ilgili bilimsel araştırması, 2015 yılında The Journal of Nutrition isimli önemli akademik dergide yayınlanmıştı.
Dr. Gonzalez’e göre, süt ürünlerinin iyi bir kaynağı olduğu kalsiyum, şu andaki en etkili obezite tedavisi yöntemlerinden biri olarak kabul edilen bariatrik ameliyatlarla aynı etkileri ortaya koyabiliyor.
Kalsiyumun tüketim sırasında vücudun doyduğunu düşünmesini sağlayan bir bağırsak tepkisini tetiklediğini ifade eden Dr. Gonzalez, “Öğündeki kalsiyumun dozunu 500 mg’dan 1.000 mg’a çıkardığımızda daha büyük bir hormon tepkisi gördük. Üstelik tepki daha hızlı ortaya çıktı.” dedi.
Kahvaltıda süt ürünleri tüketimi
Dr. Gonzalez, hormon tepkisinin kahvaltıda kalsiyumun az veya çok bulunmasına göre değişip değişmediğini görmek için bir çalışma yürüttü.
20 genç bireye, kalsiyum içeriği çok düşük veya çok yüksek kahvaltılar verildi. İlerleyen saatlerde katılımcıların iştahları takip edildi.
Elde edilen sonuçlara göre iştah, yüksek kahvaltıdan sonra 200 kcal eşdeğer gıda ile baskılandı.
Dr. Gonzalez, “Elde ettiğimiz bu sonuç, bahsettiğim prensibin ispatı. Çalışmayı obez ve aşırı kilolu insanlarda da tekrarlamalıyız. Ancak kalsiyumun iştahı baskılayabileceğini gösteren prensibe dair deliller bulunuyor.”
Genellikle daha fazla yemenin obezite katkıda bulunduğunun zannedildiğini söyleyen Dr. Gonzalez, bariatrik ameliyatlara kıyasla daha az riskli bir alternatif olan kalsiyumun “heyecan verici” olduğunu söyledi.
(44)