Ağustos 22, 2017
Duyurular
GMT+2 01:40

Süt ve Sağlık

Sütün Beslenmedeki Önemi

Süt ve süt ürünleri birçok farklı besin öğesi içerirler ve düşük kalori ile beraber alınmasına olanak sağlarlar. Süt, peynir, yoğurt ve dondurma aşağıdaki bileşenleri içerir:

–              Kalsiyum (kemik ve diş sağlığı için)

–              Fosfor (enerji dengesi için)

–              Magnezyum (kas işlevleri için)

–              Protein (büyüme ve yenilenme için)

–              B12 vitamini (sağlıklı hücre oluşumu için)

–              A vitamini (göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için)

–              Çinko (bağışıklık sistemi için)

–              B2 vitamini (cilt sağlığı için)

–              Folik asit (sağlıklı hücre oluşumu için)

–              C vitamini (sağlıklı bağ dokuları için)

–              İyot (metabolizmanın düzenlenmesi için)

Sütün içerdiği besin öğeleri 11-18 yaş arası gençlerde bu öğelere yönelik günlük ihtiyacın önemli bölümünü karşılamaktadır. Örneğin bir bardak süt (200 ml) belirtilen yaş grubunda genç kızların kalsiyum ihtiyacının %25’ini, erkeklerin ihtiyacının %31’ini karşılamaktadır. B2 vitamini için bu oranlar sırası ile %38 ve %45, B12 vitamini için ise her iki cinsiyette %127 olmaktadır.

Yetişkinler için süt porsiyon miktarı 200 ml olarak alındığında bu miktar 150 gram yoğurda, 30 gram (kibrit kutusu büyüklüğünde) sert peynire karşılık gelmektedir (The Dairy Council, 2016).

Süt ve süt ürünlerinin sağlık üzerine etkileri bilimsel çalışmalarda çeşitli başlıklar altında incelenmektedir. Bunlar arasında en öne çıkanlar büyüme, kemik ve diş sağlığı, tansiyon ve kalp damar sağlığı, obezite, tip 2 diyabet olarak sıralanabilir. Bunun yanında küçük yaşta düzenli olarak süt ve süt ürünleri tüketmeye başlamanın sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma yolunda önemli bir adım olduğu da ifade edilmektedir. Süt ve süt ürünlerinin çeşitliliği her tür damak zevkine sahip çocuğa hitap ederek severek tüketmelerine olanak sağlamaktadır.

Süt ve süt ürünleri ile ilgili araştırmalarda bazı sınırlar olduğu bilinmelidir. Süt, kaynağına ve işlenmesine göre kendi içerisinde önemli farklılıklar gösterebilen bir gıdadır. Farklı peynir çeşitleri, probiyotik yoğurtlar, aromalı sütler, kefir gibi geniş bir yelpazede yer alan süt ürünleri ise çok daha büyük bir çeşitlilik göstermektedir.

© ASÜD (Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği) 2016.