Ekim 17, 2017
Duyurular
GMT+2 09:43

Peynir

Peynir, çok büyük bir çeşitlilikteki aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente süt ürünü için kullanılan genel addır. Geleneksel olarak, sütün besin ögelerinin korunması amacı ile seçilen bir yöntemdir. Dünyanın farklı bölgelerinde binlerce (Türkiye’de 160 çeşit yerel) farklı peynir çeşidi bulunmaktadır.

Peynir, süt proteini kazeinin, peynir mayası (enzim) ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Peynir suyu ayrıldıktan sonra tuzlu peynirler için tuzlama aşamasına gelinmektedir. Tuzlama, peynirin yüzeyine kuru tuzlama şeklinde veya salamuraya daldırılarak yapılabilir. Takip eden basamak olgunlaştırmadır; peynir, taze olarak tüketilebileceği gibi belirli bir olgunlaştırma periyodunu takiben de tüketilebilmektedir.

 

© ASÜD (Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği) 2016.