Türk fındığı İtalya’da kara listeye alındı. Dünyada üretiminde ve ihracatında söz sahibi olduğumuz ürünlerin başında gelen fındık, İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (Coldiretti) tarafından açıklanan “En tehlikeli 10 gıda” listesinde ilk sırada yer aldı.
İtalya’nın Cernobbio kentinde düzenlenen Uluslararası Tarım ve Gıda Forumu’nda, İtalya Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılında hazırladığı rapora dayandırılan “En tehlikeli 10 gıda” listesi açıklandı. Listenin ilk sırasına Türk fındığı konulurken, Türkiye’nin ihraç ettiği kuru incir de beşinci sırayı aldı. İtalya Sağlık Bakanlığı’nın raporunda, bazı ürünlerde kimyasal kalıntılar, mikotoksinler, ağır metaller, mikrobiyolojik kirleticiler, dioksinler ya da katkı maddesi ve renklendiriciler katılmış ürünlerin tespit edildiği bildirilmişti.
DHA’nın haberine göre, Türk fındığının söz konusu listede ilk sırada yer almasına gerekçe olarak, üründe kanserojen maddeler olan aflatoksin sınır limitinin aşılması olarak gösterildi ve fındığın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en fazla endişe yaratan tarım ürünü olduğu öne sürüldü.
Listede kuru incir de var
İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (Coldiretti) tarafından açıklanan listenin beşinci sırasında ise Türkiye’den ihraç edilen zerzevat meyveler ile kuru incir yer aldı. Bu ürünlerin de aflatoksin ile normlara uygun olmayan miktarda pestisit (zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kutlanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar) içerdiği belirtildi.
Listenin 6’ncı sırasında Hindistan’dan gelen kuru meyvelere yer verilirken bunu, Mısır menşeli meyve ve sebze ile zeytin, ABD’den ithal edilen fıstık ve Vietnam’dan gelen balıklar izledi.
“Gıda güvenliğini riske atan ürünler”
Konfederasyonun açıklamasında, söz konusu çalışmanın, 60 milyon nüfuslu İtalya’da, 35 milyon vatandaşı ilgilendirdiği, bunların 9,7 milyonunun, İtalyan ürünlerini, ithal edilen ürünlerle karıştırarak tükettiği vurgulandı.
Coldiretti Başkanı Roberto Moncalvo, İtalyan şirketlerin, sosyal ve ekolojik damping koşullarıyla vatandaşların gıda güvenliğini gerçek anlamda riske atan yabancı ürünlerin haksız rekabetinden kurtarmak gerektiğini söyledi.
Aflatoksin neden olur?
Aflatoksin, genellikle tarım ürünlerinin hasadındaki yanlışlar ve uygun şekilde depolanmamasından dolayı ortaya çıkan kanserojen bir madde. Tam olarak olgunlaşmadan toplanan fındığın gerekli şekilde kurutulmaması sonucu ortaya çıkan aflatoksin konusunda sıkı denetim gerekiyor. Aksi halde ihraç edilen ürünlerle Türk Fındığı imajı da zarar görüyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yayımlanan ve 2007/459/EC sayılı Komisyon Karan gereğince fındık, antepfıstığı ve kuru incir ile bunlardan elde edilen ürünlerin AB ülkelerine ihracatında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Sağlık Sertifikası ve Aflatoksin Analiz Raporu zorunluluğu bulunuyor.
Fiskobirlik de, fındık üreticilerini aflatoksin oluşumunun önüne geçilmesi konusunda neler yapılması gerektiğiyle ilgili bilgilendiriyor.
(5)