Süt sanayi işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Ocak 2019 verilerini açıkladı.
Ticari süt işletmelerince Ocak ayında 808 bin 222 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,9 azaldı. 2017 yılı Ocak ayında toplanan inek sütü miktarı 850 bin 91 ton olmuştu.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %4,9 azaldı.
Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi.
İnek peyniri üretimi 59 bin 175 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,4 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 615 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4 azaldı.
Yoğurt üretimi 90 bin 368 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 azaldı. Ayran üretimi ise 50 bin 32 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,5 azalış gösterdi.
TÜİK tarafından yayınlanan süt ve süt ürünleri yıllık üretim rakamlarına göre,
2018 yılında yağsız süttozu hariç olmak üzere tüm süt ürünlerinde üretim miktarı farklı oranlarda artmıştır.
Açıklanan verilere göre 2018 yılında;
Sanayiye aktarılan koyun sütü miktarı %31 oranında artarak 35.966 tona,
Sanayiye aktarılan keçi sütü miktarı %15,7 oranında artarak 49.163 tona,
Sanayiye aktarılan manda sütü miktarı %55 oranında artarak 2.439 tona,
İçme sütü üretimi bir önceki yıla göre %7,2 artışla 1.661.785 tona,
Peynir üretimi bir önceki yıla göre %9,6 oranında artarak 753.230 tona,
Peynir altı suyu ve yayık altı suyu üretimi bir önceki yıla göre %35,9 oranında atarak 882.133 tona ulaşmıştır.
(208)