Türkiye’de üretilen çiğ süt miktarının 20 milyon 700 bin tona yükseldiği 2017 yılında ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı 9 milyon 111 bin ton olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2016’daki 9 milyon 213 bin tona karşılık bir azalış yaşandığını ortaya koyarken, yoğurt hariç süt ürünleri üretiminde artış gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Aralık 2017 verilerine göre, ticari süt işletmelerince Aralık ayında, 2016 yılı Aralık ayına göre %10 artışla 812 bin 46 ton inek sütü toplandı.
İçme sütü ve süt ürünleri üretimi
Aralık 2017’de ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %12,6 artış gösterdi ve 158 bin 689 ton olarak gerçekleşti.
İnek peyniri üretimi 57 bin 695 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5; koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 359 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %37,4 arttı.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yoğurt üretimi %3,5 artarak 93 bin 559 ton; ayran üretimi ise %5,8 artarak 56 bin 603 ton oldu.
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Aralık 2017
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,5 arttı.
2017 yılında toplanan inek sütü miktarı düştü
TÜİK’in süt ve süt ürünleri üretimi Aralık ayı verileri ile birlikte, 2017 yılı rakamları da belli oldu.
Buna göre, 2016 yılında 9 milyon 213 bin 522 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, geçen yıl 9 milyon 111 bin 655 tona geriledi.
2017 yılı süt ürünleri üretimleri
Toplanan inek sütü miktarındaki azalmaya karşın, geçen yıl içme sütü ile süt ürünlerinin neredeyse tamamında üretim arttı.
İşletmeler tarafından üretilen içme sütü miktarı, 2016 yılında 1 milyon 444 bin 980 ton iken, geçen yıl 1 milyon 548 bin 880 tona yükseldi.
İnek peyniri üretimi 2016’daki 638 bin 406 tondan 662 bin 151 tona; koyun, keçi, manda veya karışık sütlerden elde edilen peynirlerin üretim miktarı 22 bin 580 tondan 27 bin 758 tona çıktı.
Ayran üretiminin bir önceki yıla göre 684 bin 526 tondan 717 bin 334 tona yükseldiği 2017 yılında yoğurt üretimi ise 1 milyon 173 bin 579 tondan 1 milyon 172 bin 197 tona düştü.
(50)