10 Aralık 2024

Süt Ürünleri Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Alışveriş yaptığınız yerin temizliğine dikkat edin. Doğru gıda işleme tekniklerini uygulayan bir perakendeciden alış veriş yapmak, gıdaların güvenli olduğundan emin olmanızı sağlar. Belirli gıdaları ayrı tutun. Önce kuru ve konserve gıdaları, sonra taze sebze ve meyveleri, sonra da süt ve süt ürünlerini en sonra da donmuş gıdaları alın.

Sokakta satılan çiğ sütler alınmamalıdır. Ambalajsız olarak satılan bu sütlere dayanma süresini uzatmak amacıyla karbonat, soda gibi maddeler katılmış olabilir. Hatta yağı alınıp su katılarak da hile yapılmış olabilir. Bu sütler tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincir sağlanamadığından mikroorganizma yükü artabilir. Yine evlerde kontrollü ısıtma yapılamadığı için ve hatta kaynatıldığı için sütte vit B1, B6, B12, folik asit, vit C kaybı, renk ve lezzet değişiklikleri olur. Bu nedenlerle her zaman orijinal ambalajlı pastörize veya uzun ömürlü sütler alınmalıdır.

Süt ürünleri satın alınırken, soğukta muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır.

Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajında herhangi bir sızıntı veya başka bir hasar olmamalıdır. Açıkta satılan peynirler, dondurmalar, tereyağı hijyenik koşullarda üretilmediği gibi bazı insan sağlığına zararlı hastalık yapıcı mikroorganizmaları içerebilir. Örneğin çiğ sütten yapılan bu ürünlerde Brusella, Salmonella gibi insan sağlığını önemli derecede tehdit eden mikroorganizmalar olabilir.

Ürün etiketindeki ürünün adlandırılmasına dikkat edin ve içindekiler bölümü inceleyin. Satın alınması düşünülen ürünün özellikleri etiket bilgileri ile karşılaştırın. Birbirinden farklı ürünleri alırken, o ürünün alınmak istenen ürün olup olmadığına özellikle dikkat edin; ayrıca içindekiler bölümü okunarak ürünün içeriği hakkında bilgi sahibi olun

İmal tarihi ve son kullanma tarihine bakılarak satın alınmalı, son kullanma tarihi geçen ürün tüketilmemelidir. Bu ürünlerde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihi yer alır. Bu ürünlerin 4oC sabit sıcaklıkta saklanacağı var sayılmaktadır. Eğer sıcaklık 10oC ise, bu ürünlerin muhafaza edilebilirliği dört kat azalır. Dondurmada çözülüp donma durumunu gösteren şekil bozukluğu gibi işaretlere dikkat edin. Soğutucu dolaplar uygun şartlarda çalışıyor olmalı ve gıdalar hava akımına izin verecek şekilde depolayın. Süt ve ürünlerini en sonunda alın, yüksek sıcaklıkta fazla dolaştırılmadan en kısa sürede eve ulaştırın ve buzdolabında saklayın. Son tüketim tarihi geçmiş veya üretim izni olmayan ürünleri satan satış yerleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine bildirilmelidir.

Birkaç gün içerisinde tüketilecek miktarda alınmalıdır

Süt ve süt ürünleri satın alındıktan sonra en kısa sürede buzdolabına konmalı ve orada muhafaza edilmelidir.

(0)

Loading

ASÜD © (Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği) 2019.