ASÜD; Türkiye – AB Sivil Toplum Diyaloğu beşinci dönem çağrısı çerçevesinde toplamda beş yüzden fazla proje başvurusu arasından hazırladığı “Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği: Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar” projesi ile hibe almaya hak kazanan 40 proje arasına girdi. ASÜD’ün koordinatör faydalanıcı olduğu projede; İngiltere’den International Business Leaders Forum (IBLF), Hollanda’dan Water Footprint Network (WFN) ve Türkiye’den İklim Araştırmaları Derneği (İAD) eş faydalanıcı olarak yer almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı, Ulusal Süt Konseyi, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ve Tire Süt Kooperatifi projemize destek vermektedir.
Projemiz en temelde su riskinin değerlendirilmesi, değer zinciri üzerinde su riskinin olası etkilerinin incelenmesi ve su ile ilgili riskler konusunda Türkiye sütçülük sektörünün kırılganlığının azaltılması konusundaki çalışmaların yanı sıra ve İngiliz ve Hollandalı proje ortakları ile çiftlik ve işletme seviyesinde bilgi paylaşımı yanında, politika, teşvikler ve mevzuat konusunda da bilgi paylaşımı platformu yaratılmasını hedeflemektedir.
15 ay sürecek faaliyetler süresince;
- Gerçekleştirilecek saha ziyaretleri ve araştırmalar ile Türkiye sütçülük sektöründe mevcut su kullanımının tüm değer zincirinde (yem, süt hayvanı yetiştirilmesi, süt ve süt ürünleri üretimi ve tüketiciye sunulması) suya bağımlılık ve süt sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
- Sütçülük sektörünün su kırılganlıklarının değerlendirilmesi ve haritalandırılması, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
- AB ülkeleri ve Türkiye verileri dikkate alınarak, bir birim üretim başına verimlilik, su kullanımı verilerinin kıyaslanması, mevzuat, politikalar ve stratejik yaklaşım konusunda, proje üyesi ülkelerdeki uygulamalar ile Türkiye’deki uygulamalar karşılaştırılacak ve politika önerileri geliştirilmesi, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
26 Haziran 2019 tarihinde Saat 13.30 da projemizin tüm paydaşlara ve kamuoyuna duyurulacağı açılış toplantısı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Mustafa Aksu’nun da katılımları ile Ankara’ da Point Otel’de yapılacaktır. Ülkemiz sütçülük sektörü açısından önemine inandığımız bu toplantıda sektör paydaşlarımızı aramızda görmekten onur duyarız.
LCV: asudiletisim@asuder.org.tr
Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği: Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar Projesi
Açılış Toplantısı
Point Otel- Ankara
26 Haziran 2019
P r o g r a m
13:30 Kayıt
14:00 Açılış Konuşmaları
- Harun ÇALLI, ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı
- Hakan ATİK, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Proje Uygulama Daire Bşk.
- Recep AKDENİZ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Md. Y.
- Zekeriyya ERDURMUŞ, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Md.
- Mustafa AKSU, Tarım ve Orman Bakan Y.
15:30 Çay/Kahve Arası
15:45 Proje Bilgilendirme, Burhan SAKKAOĞLU, ASÜD
Proje Teknik Bilgilendirme, Ertuğ ERÇİN, Water Footprint Network
16:00 PANEL
İklim Değişikliği Perspektifinden Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün Değerlendirilmesi
Moderatör: Prof. Dr. Gürsel DELLAL, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi
- Doç. Dr. Gökşen ÇEPAR, Ankara Üniversitesi, Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü
- Mehmet SÖNMEZALP, Golf Dondurma, Teknik Müdür
- Birol DELİBAŞ, Pınar Süt, Kalite Müdürü
- Bekir TAŞKALDIRAN, Türkiye Yem Üreticileri Merkez Birliği, Başkan Y.
- Doç Dr. Salih KARAÇALTI, Danışman
17:00 Soru Cevap-Kapanış
(47)