Küresel süt üretiminde yaşanan düşüşe artan talep de eklenince, Avrupa’da tereyağı stokları eridi. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye’de yeterli üretim ve stok olduğunu, ancak krizin sürmesi halinde tereyağı fiyatlarının yükselebileceğini söyledi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Süt Fiyat Endeksi, sütte dünyanın önde gelen ülkelerinde üretimin azalması ve artan talep nedeniyle, fiyatlardaki yükseliş eğilimini ortaya koydu.
FAO, Temmuz ayında, Haziran’a göre yüzde 2,3 (3.9 puan) oranında artışla 179.1 puana yükselen Gıda Fiyat Endeksi’ndeki artışta, özellikle uluslararası pazarlarda tahıl, şeker ve süt ürünleri fiyatlarında yaşanan artışların etkili olduğunu açıklamıştı. Tereyağı, peynir ve tam yağlı süt tozundaki güçlü fiyatlar nedeniyle, Temmuz’da yüzde 3,6 (7.6 puan) değer kazanan Süt Fiyat Endeksi, 216.6 puana yükseldi. FAO, ihracat pazarlarındaki yüksek talebin, Temmuz ayında tereyağı fiyatlarını yükselttiğinin altını çizmişti.
Avrupa’da süt tedarikinde yaşanan sıkıntıya artan talebin de eklenmesiyle, tereyağı stoklarında yüzde 99’a varan oranlarda azalma yaşandı. Tereyağı fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 100 oranında arttı.
“Stoklar yeterli”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de tereyağı üretimi Mayıs ayında, Mayıs 2016’ya göre yüzde 11 oranında artarak 6 bin 245 ton oldu. Üretimdeki artışa rağmen ülkemizde de tereyağı fiyatlarının yükseliş eğiliminde olduğu gözleniyor.
Avrupa için artık “kriz” olarak nitelendirilen tereyağındaki sıkıntının Türkiye’ye nasıl yansıyacağı tartışılırken, açıklama, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı’dan geldi.
Türkiye’de de son dönemde tereyağı tüketiminin arttığını, dolayısıyla fiyatların da Haziran ve Temmuz aylarında yükseldiğini belirten ASÜD Başkanı Harun Çallı, geçmişte Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yeniden ihraç edilmek üzere tereyağı ithalatı yapıldığını, ancak Avrupa’da fiyatların yükselmesi nedeniyle şu an ithalat olmadığını söyledi. Çallı, şunları kaydetti:
“Şu an Avrupa’dan tereyağı ithalatı yapılmıyor, çünkü fiyatlar yüksek. Bu çok nadir görülen bir durum. Eskiden DİR kapsamında yapılan ihracat karşılığı yılda 15-20 bin ton tereyağı ithal ediliyordu. Şu anda tereyağı gelmediği için iç pazarda arz daraldı. Şu an için bizim tereyağı üretim ve stoklarımız yeterli. Ancak Avrupa’da sıkıntı büyürse, bunun bize de yansımaları olacaktır. Fiyatlar yükselebilir.”
(24)