Avrupa Komisyonu AB’li çiftçileri desteklemek için yeni bir acil önlem paketi hazırladığını açıkladı. Paketin içerisinde üye devletlerin kendi tedarik ve üretim seviyelerini belirleyebilecekleri sınırlı bir süre de bulunuyor.
Komisyon üyesi Hogan tarafından AB’li tarım bakanlarına açıklanan önlemler 500 milyon avroluk Eylül 2015 destek paketine dâhil edilecek.
Piyasaların durumu hakkında uzun süredir görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve bunun küresel krizin ne kadar uzun süre devam ettiğinin bir kanıtı olduğunu söyleyen Hogan, kısa süre içerisinde bir çözüm yolu bularak piyasalara ve çiftçilere güven aşılamaları gerektiğini belirtti.
30 yılın ardından süt üretim kotalarının ilk defa geçen yıl kaldırıldığını ancak bunun en erken 2003 yılında planlanmaya başlandığını ifade eden Hogan, kotanın kaldırılışını doğal olarak bir belirsizliğin takip edeceğini söyledi.
Hogan ayrıca kotanın kaldırılmasından bu yana üye devletlerde üretimde önemli artışların gözlendiğini belirterek, süt ürünlerinde küresel arz talep değişiklikleri ile birlikte ele alındığında bu durumun piyasalarda çok ciddi bir dengesizlik yarattığını sözlerine ekledi.
Gönüllü tedarik yönetimi
Avrupa Komisyonu hazırladığı paket ile süt ve süt ürünleri endüstrisinde yer alan üretici kuruluşlar ve kooperatiflere kendilerinin gönüllü olarak üretim ve tedarik kotaları belirlemeleri için izin verecek. Ortak Pazar Organizasyonu’nun Madde 222 adındaki girişim tarım sektörü için geçerli olup, piyasalarda çok ciddi dengesizlikler yaşandığı takdirde uygulanabilecektir.
AB Komisyonu önlemlerinin üye devletlerin kendi spesifik ulusal durumlarına göre düzenlenebileceğini belirten Hogan, AB genelinde AB Komisyonu tarafından dayatılan yönetmeliklerin olmayacağını belirtti.
Önlemler yetersiz
Avrupa Süt Kurulu (EMB) yaptığı açıklama ile Komisyon önlemlerinin yetersiz olduğunu ve gönüllülüğe dayanan kısıtlamaların piyasaları düzenleyemeyeceğini belirterek, gelecek aylarda yaşanacak olan üretim artışlarının bu önlemlerinin getirilerini tamamen ortadan kaldıracağını açıkladı.
Süt endüstrisine hammadde sağlayan AB’li tarım birlikleri ise çiftçilere bu sıkıntılı zamanlarda yardımcı olunabilmesi için 4 adımın atılması gerektiğini bildirdi. Bunların arasında ithal edilen gübrelerden gümrük vergilerinin kaldırılması, Avrupa Yatırım Bankası ile ilgili işlerin hızlandırılması ve süt müdahale fiyatlarının gözden geçirilmesi yer alıyor.
Komisyonun yaptığı açıklamada yer verilen diğer önlemlerin arasında ise yeni ihracat pazarlarının bulunması, teşvik önlemlerinin güçlendirilmesi ve ihracat kredi sigortalarının kullanılması ve de AB süt pazarı gözleminin diğer sektörlere de uzatılması gibi önlemler yer almakta.
Avrupa Komisyonu çiftçilere özel yardım paketi hazırlıyor yazısı ilk önce Süt Hattı üzerinde ortaya çıktı.
(11)