Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2016 Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerine göre, tavuk yumurtası üretimi 1,5 milyar adet olarak gerçekleşti. Tavuk yumurtası üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre %3,5 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,6 azaldı. Ancak, inek sütü miktarı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5, yoğurt üretimi ise yüzde 4.1 arttı.
TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre tavuk yumurtası üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3.5 artarak 1.5 milyar adet olarak gerçekleşti. Yumurta üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.6 azaldığı kaydedilirken, kesilen tavuk sayısı 84 milyon adet, kesilen hindi sayısı ise 264 bin adet olarak belirlendi.
Kesilen tavuk sayısı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 9.8, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8.5, kesilen hindi sayısı bir önceki aya göre yüzde 59.5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.5 azaldı.
Buna göre, Ocak ayında tavuk eti üretimi 143 bin 232 ton, hindi eti üretimi ise 2 bin 899 ton olarak gerçekleşirken, tavuk eti üretimi de ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 10,1, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.7 azaldı. Ocak ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 42.7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.5 azaldı.
Süt üretimi arttı, peynir üretimi düştü
TÜİK verilerine göre, Türkiye ticari süt işletmelerince ocak ayında 748 bin 336 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 arttı. Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 134 bin 212 ton olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 50 bin 945 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 469 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60.6 azaldı.
Yoğurt ve ayran üretimi arttı
Yoğurt üretimi ocak ayında 89 bin 229 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.1 artarken ayran üretimi ise 45 bin 2 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.8 artış gösterdi. Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3.2
(30)