Yeditepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından başlatılan 4X4 Yaşam Boyu Eğitimleri, 7 Mayıs’ta başlayacak “Gıda, Kültür ve İnovasyon” eğitimi ile devam ediyor.
Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitesi olan ve her yıl binlerce mezun veren Yeditepe Üniversitesi, eğitim felsefesini genişleterek, İstanbul Dijital Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğinde “Yaşam Boyu Eğitim” konsepti ile yeni bir eğitim sayfası açtı. Yeditepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından başlatılan bu eğitimler; “Bireysel Gelişim ve Uzman Eğitimleri, Kültür ve Sanat Eğitimleri, Mesleki Gelişim Eğitimleri ile Kurumsal Destek ve Danışmanlık Eğitimleri” olmak üzere 4 ana başlıkta toplanıyor.
Her biri 4 hafta sürecek olan eğitimler, 7 Mayıs’ta başlayacak “Gıda, Kültür ve İnovasyon” eğitimi ile devam ediyor. Eğitmenliğini Doç. Dr. Sibel Özilgen, Doç. Dr. Özge Samancı, Executive-chef Nicholas H. Cartier ve Chef Deniz Ahmet Köse’nin yapacağı Gıda Kültür ve İnovasyon eğitiminin konu başlıkları şöyle belirlendi:
Gıdalar ve Özellikleri
Gıda zehirlenmeleri ve önlemleri
Bu başlık altında gıda zehirlenmelerine neden olan faktörler ve alınması gereken temel önlemlerin tartışılması planlanıyor. “Mutfakta hijyen nasıl sağlanmalı, hangi gıda nasıl ve nerede saklanmalı, gıdayı tadarak veya koklayarak gıda zehirlenmesine neden olup olmayacağını anlayabilir miyiz, aynı yiyeceği tüketen kişilerden neden yalnızca bazılarının zehirlenebileceği” gibi sorulara yanıt aranacak.
Mikroorganizmalar ve gıda üretimi
Kefir, turşu, yoğurt, peynir, ekmek gibi gıdaların üretimi ve fermentasyon teknolojisi
Tat ve Tadım
Tadı algılamayı etkileyen temel faktörler nelerdir? Örneğin, ikiz kardeşler veya aynı yaş ve cinsiyetteki kişiler aynı tadı aynı şekilde mi algılarlar? Bu sorulara yanıt verildikten sonra tüketicinin bilmediği, gıdaların kimyasal yapılarına bağlı karnabahar-çikolata ikilisi gibi sürpriz tat eşleştirmeleri örneklerle anlatılacak. Katılımcılarla birlikte bir tadım paneli gerçekleştirilmesi de planlanıyor.
Kadim Lezzetler 1: Kahve
Kahvenin üretim yolculuğu: Çekirdekten-Mutfağa
Türk mutfak kültürü ve kahve. Kahve, Türk mutfak kültüründe yalnızca içilerek tüketilen bir gıda mıdır? Yalnızca usta şeflerin veya gıda kimyacılarının bildiği sırlar var mıdır?
Sıklıkla servis edilen kahve çeşitlerini gerçekten tanıyor muyuz?
Farklı kahve demleme teknikleri
Katılımcılarla birlikte bir tadım paneli gerçekleştirilecek ve Chef Nicholas Cartier, temel malzemesi kahve olan sürpriz bir yiyecek hazırlayacak.
Kadim Lezzetler 2: Yerel Yoğurtlar
Temel yoğurt üretim teknolojisi
Türk mutfak kültüründe yoğurt
Türkiye’nin farklı yerel yoğurtların (tuzlu yoğurt, kurut gibi) kültürel tanıtımı
Katılımcılarla birlikte Türkiye’nin farklı yörelerinden getirilen yoğurtların tadımı yapılırken, Chef Nicholas Cartier, temel malzemesi yoğurt olan sürpriz bir içecek yapımını gösterecek.
Yemek Akımları ve İnovasyon
Moleküler gastronomi, slow food gibi yemek akımlarını tetikleyen faktörler, tüketici, market ve yemek akımı ilişkileri ve tüketici-market ve inovasyon ilişkileri konuk Chef Deniz Ahmet Köse’nin katılımı ile tartışılacak. Yemek sektörünün beklentisi ve bugünkü durumunun da değerlendirileceği etkinlikte, Doç. Dr. Sibel Özilgen’in moleküler gastronomi kapsamında bir demostrasyon yapmayı, Chef Deniz Ahmet Köse de inovatif yemek demosu planlıyor.
Cumartesi günleri 11.00 -14.00 saatleri arasında Yeditepe Üniversitesinde düzenlenecek programa yüzde 70 devam koşulunu sağlayan ve program sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara Yeditepe Üniversitesi tarafından başarı sertifikası verilecek.
Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Universitat Oberta de Catalunya’nın (İspanya) temsil ettiği “Food, Culture and Development” kürsüsünün resmi ortağı.
Tüm İSTEK Vakfı öğrenci ve mezunlarına, velilerine ve Yeditepe Üniversitesi Kariyer Gelişim Ofisi’nin anlaşmalı kurumlarına yüzde 25 kayıt indirimi uygulanacak olan eğitimlerle ilgili detaylı bilgi için
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(11)