Fransız Et Sığırcılığı Günü Ankara’da gerçekleştirildi. 22 sığır ırkıyla dünyanın 40 ülkesine yılda 1.4 milyon canlı sığır ihraç eden Fransa, geçen yıl 1.37 milyar avroluk ihracat gerçekleştirdi. Türkiye 84 milyon avroluk ithalatı ile İtalya ve İspanya’nın ardından Fransa’nın üçüncü büyük pazarı konumunda.
Fransız Et ve Hayvancılık Meslek Platformu INTERBEV ve Fransız Ticaret Müşavirliği’nin girişimiyle, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği himayelerinde 12 Mayıs 2016 Perşembe günü ‘Fransız Et Sığırcılığı Günü’ gerçekleşti.
Fransız Et Sığırcılığı Günü
Fransız sıhhi sistemleri, Fransız hayvancılığının uluslararası piyasalardaki saygınlığı, Fransız sığır genetiğinin ayırt edici özellikleri ile Türkiye’deki Fransız sığırcılığıyla ilgili deneyimlerin paylaşıldığı Fransız Et Sığırcılığı Günü açılış konuşmalarını Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı yaptı.
Etkinlik, et ve hayvancılık sektörleri çerçevesinde Fransa ve Türkiye arasındaki karşılıklı diyaloğu ve ticari işbirliğini geliştirmek, canlı hayvan alanında Fransız sığır besiciliğine ait teknik, genetik ve sıhhi konularda Türk kurum ve kuruluşları bilgilendirmek amacıyla gerçekleşti. Fransız et ve hayvancılık meslek kuruluşları ve canlı hayvan ihracatçıları ile Türk hayvancılık ve et sektörünün kurum ve profesyonellerine ev sahipliği yapan etkinliğe Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Et ve Süt Kurumu (ESK) yetkilileri katıldı.
Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nde yapılan etkinlikte konuşan INTERBEV İhracat Komisyonu Başkanı Emmanuel Bernard, Fransa’nın hormon ve antibiyotik kullanılmayan 22 sığır ırkıyla dünyanın 40 ülkesine yılda 1.4 milyon canlı sığır ihraç ettiğini belirterek, geçen yıl gerçekleşen ihracat tutarının 1.37 milyar avroya ulaştığını açıkladı.
Fransa’nın en büyük pazarlarının İtalya, İspanya ve Türkiye olduğuna dikkat çeken Emmanuel Bernard, “İhracatımızda 919 milyon avro ile ilk sırayı İtalya alırken, İspanya 169 milyon avro ile ikinci sırada yer alıyor. Fransa’dan geçen yıl 84 milyon avroluk canlı sığır ithal eden Türkiye ise Fransa’nın üçüncü büyük pazarı konumunda” dedi.
Fransa, dünyanın önde gelen besicilerinden
Fransız hayvancılığının dünya besiciliğindeki yeri hakkında bir konuşma yapan INTERBEV İhracat Komisyonu Başkanı Emmanuel Bernard, Fransız hayvancılığının gerek teknik ve genetik, gerekse sıhhi açılardan dünyanın önde gelen besicilerinden olduğunu belirterek, “Hayvanlarımızı doğal koşullarda besliyor, büyüme süreçlerinde iyi performans göstermeleri için genetik özelliklerine göre özenle seçiyoruz. Hormon ve antibiyotik kullanılmayan 22 sığır ırkına sahip olan Fransa bugün dünyanın 40 ülkesine yılda 1.4 milyon canlı sığır ihraç ediyor” dedi.
Fransa’nın 2015 yılında Türkiye’ye 84 milyon avroluk canlı sığır ihraç ettiğini, et ve hayvancılık sektörleri bünyesinde Fransa ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticari işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Bernard, “Fransız sağlık sisteminin ve hayvanlarımızın genetik üstünlüğünün Türk yetiştiricileri tarafından takdir edilmiş olması Fransız besiciliği için gurur vericidir” dedi.
Fransız et ve hayvancılık meslek kuruluşları ve canlı hayvan ihracatçıları ile Türk hayvancılık ve et sektöründen kurumların ve profesyonellerin katıldığı ‘Fransız Et Sığırcılığı Günü’ ‘Fransız Sıhhi Sistemlerin Kalitesi’, ‘Fransız Hayvancılığının Gücü’, ‘Fransız Sığır Genetiğinin Artıları’ ve ‘Türkiye’deki Fransız Sığırcılığıyla İlgili Deneyim Paylaşımı’ başlıklı 4 ayrı bölümde gerçekleşti. Etkinlik basın konferansı ile sona erdi.
Fransız Ticaret Müşavirliği (Business France)Fransız ekonomisine uluslararası nitelik kazandırma yönünde hizmet veren ulusal bir kurum. Şirketlerin uluslararası kalkınması ve ihracatlarının geliştirilmesi ve ayrıca uluslararası yatırımların pazar araştırması ve onların Fransa’ya yönlendirilmesiyle görevli olan Business France, Fransız şirketlerinin ve bölgelerinin ekonomik rağbeti ve imajını geliştirmeyi hedefliyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)