TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Destek verince çiftçimiz üretimde şahlanıyor. Türkiye, çiftçisi sayesinde, kırmızı et üretiminde 11’inci ülke oldu. Et üretim artışında Venezuela ve Endonezya’nın ardından üçüncü. ” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretiminin daha da artması için desteğin devam etmesi gerektiğini bildirerek, sığır, manda, koyun ve keçi eti üretiminde, 2010 yılında 859 bin ton üretimle 18’nci sırada yer alan Türkiye’nin, 2013 yılına kadar üretimini yüzde 42,2 artışla 1 milyon 221 bin tona, dünya üretimindeki payını ise yüzde 1,1’den yüzde 1,5’e çıkardığını belirtti.
Bayraktar, yaptığı açıklamada “Destek verince çiftçimiz üretimde şahlanıyor. Ülkemiz et üretim liginde kürsüye çıktı. Türkiye, çiftçisi sayesinde, et üretim artışında Venezuela ve Endonezya’nın ardından üçüncü; kırmızı et üretiminde 11’inci ülke oldu” dedi.
Türkiye, Almanya ve İngiltere’yi geride bıraktı
Türkiye, kırmızı et üretiminde, bu dönemde, hayvancılıkta en ilerde yer alan Almanya, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, İtalya’nın yanı sıra Güney Afrika ve Mısır’ı da geride bıraktığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Sığır, manda, koyun ve keçi eti üretimi bazında baktığımızda, ABD, 2013 yılında, 11 milyon 772 bin ton kırmızı et üretimiyle ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 10 milyon 811 bin tonla Çin, 9 milyon 791 bin tonla Brezilya takip ediyor. Üç ülkenin dünya üretimi içindeki payı yüzde 40’ı buluyor. Bu ülkeleri oldukça geriden 3 milyon 323 bin tonla Hindistan, 3 milyon 4 bin tonla Avustralya, 2 milyon 881 bin tonla Arjantin, 2 milyon 105 bin tonla Pakistan izledi. 8’inci sırayı 1 milyon 904 bin tonla Meksika, 9’uncu sırayı 1 milyon 823 bin tonla Rusya, 10’uncu sırayı 1 milyon 524 bin tonla Fransa alırken, Türkiye 1 milyon 221 bin tonla 11’inci oldu. Türkiye’yi 1 milyon 142 bin tonla Almanya, 1 milyon 136 bin tonla İngiltere, 1 milyon 73 bin tonla Kanada, 1 milyon 30 bin tonla Güney Afrika Cumhuriyeti, 1 milyon 15 bin tonla Yeni Zelanda izledi.”
Dünya üretiminde Türkiye’nin payı yüzde 1,5
Sığır, manda, koyun ve keçi etinde dünya üretiminin yüzde 14,5’ini ABD, yüzde 13,3’ünü Çin, yüzde 12,1’ini Brezilya’nın toplam üretimdeki payının yüzde 40’a dayandığına dikkati çeken Bayraktar, “Hindistan’ın payı yüzde 4,1, Avustralya’nınki yüzde 3,7, Arjantin’inki yüzde 3,6, Pakistan’ınki yüzde 2,6, Meksika’nınki yüzde 2,4, Rusya’nınki yüzde 2,3, Fransa’nınki yüzde 1,9, Türkiye’ninki yüzde 1,5 düzeyinde. Almanya ve İngiltere’nin payı yüzde 1,4, Kanada, Güney Afrika ve Yeni Zelanda’nın yüzde 1,3 payı var” diye konuştu.
Üretim artışında Türkiye üçüncü sırada
Dünya sığır, manda, koyun ve keçi eti üretiminde ilk 40’da yer alan ülkeler içinde 2010-2013 döneminde üretimini en fazla artıran ülkenin yüzde 83,8 ile Venezuela olduğunu, bu ülkeyi yüzde 63,6 artışla Endonezya’nın izlediğini, Türkiye’nin yüzde 42,2 artışla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.
Türkiye’nin üretiminin bu dönemde, 362 bin ton artmasının fevkalade önemli olduğunu bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“40 ülke içinde sadece 523 bin tonla Avustralya ve 402 bin tonla ABD’de bundan fazla üretim miktarı artışı var. Türkiye’nin üretimini büyük ölçüde artırması fevkalade önemlidir; üstelik, Kanada’da 475, Fransa’da 391, Almanya’da 244, Meksika’da 191, İrlanda’da 120, Uruguay’da 112, Yeni Zelanda’da 95, Etiyopya’da 88, Polonya’da 86, Rusya’da 82, İngiltere’de 48, İtalya’da 42, Kazakistan’da 10, Kenya’da 43, Vietnam’da 3, Ukrayna’da 2 bin ton üretim düşüşü olmuşken…
Dünyadaki artışın üçte biri Türkiye kaynaklı
2010 yılında 79 milyon 995 bin olan dünya üretimi, 1 milyon 22 bin ton artışla 81 milyon 17 bin tona çıktı. Üretim artışının üçte birinden fazlası yüzde 35,4’ü Türkiye’deki üretim artışından kaynaklandı. Bütün bunlar, Türk çiftçisinin, üretimden kaçınmadığını, destek verildiğinde, olağanüstü bir hızla üretimini artırdığının bir göstergesidir.”
Türkiye’nin toplam sığır ve koyun eti tüketiminin 13,1 kilogram olduğunu, bu rakamın Arjantin’de 42,8 kilograma kadar çıktığını vurgulayan Bayraktar, “sığır ve koyun eti tüketimi Uruguay’da 38, Yeni Zelanda’da 32,8, Avustralya’da 31,9, Brezilya’da 30,4, ABD’de 25,3, Kanada’da 20,6, Rusya’da 15,2 kilogramı buluyor. 27 üyeli Avrupa Birliği’nin ortalama sığır ve koyun eti tüketimi 12,6 kilogram ile Türkiye’nin altında kalmaktadır” diye konuştu.
Kırmızı etin büyük bir dış ticaret potansiyeli de yarattığını bildiren Bayraktar, sadece sığır eti olarak 7 milyar dolarlık ihracat yapan Avustralya’nın 2,1 milyar dolarlık koyun eti ihracatı da dahil edildiğinde toplam ihracatının 9 milyar doları geçtiğine dikkati çekti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Sadece sığır eti ihracatı olarak Avustralya 7, ABD 5,2, Brezilya 4,7, Hollanda 2,5, Yeni Zelanda 2,3, İrlanda 1,9, Kanada ve Almanya 1,5, Uruguay 1,4, Polonya 1,3, Paraguay 1,1, Fransa 1, Arjantin 0,9 milyar dolar ihracat yapıyor. Ayrıca Yeni Zelanda 2,15, Avustralya 2,1 milyar dolarlık koyun eti satıyorlar. Türkiye, kırmızı et üretimini artırarak özellikle küçükbaş hayvancılıkta bir ihracat ülkesi olabilir. Bunun için potansiyel var. En azından 1 milyar dolarlık küçükbaş hayvan eti rahatlıkla satabilir.”
(5)