Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer), tüketicinin ürün güvenliği konusundaki endişelerini ölçmek için yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Tüketicinin en çok endişe duyduğu ürün grubunun ilaç-kozmetik olduğu belirlenirken, ikinci sırada gıda-tarım, üçüncü sırada da oyuncak-kırtasiye ürünleri var.
Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu, İstanbul’da başladı.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl uygunsuzluk ya da güvensizlik tespit edilen ürün sayısı yüzde 50 artış gösterdi. Bir yılda denetimi yapılan 221 bin 258 ürün partisinden 40 bin 113’ü uygunsuz ya da güvensiz çıkarken, söz konusu ürünler için 96 milyon lira ceza kesildi.
Uygunsuz ve güvensiz ürün denetimleri
Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu’nun açılışında konuşan Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer) Başkanı Selçuk Uçar, Ekonomi Bakanlığı’nın öncülüğünde kurulan derneğin, piyasada, denetim, gözetim, test ve belgelendirme yapan resmi ve özel kuruluşları aynı çatı altında buluşturduğunu söyledi. Tüketici sağlığı ve güvenliği için uygunluk ve güvenilirlik denetiminin hayati önem taşıdığını vurgulayan Uçar, Türkiye’de geçen yıl gıda başta olmak üzere toplamda 221 bin 250 parti ürünün denetimden geçirildiğini, söz konusu ürünlerden 40 bin 113’ünde uygunsuzluk ve güvensizlik tespit edildiğini bildirdi.
Selçuk Uçar, “Denetlenen ürün partilerinden 67 bin 895’i teste gönderildi. Laboratuvar ortamında yapılan kontrollerde güvensiz bulunan bin 307 ürün partisinden 1042’sine piyasadan toplatma ya da satışının yasaklanması gibi yaptırımlar uygulandı. Firmalara toplam 96 milyon liralık ceza kesildi” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimleri
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan da, bakanlığın görev alanına giren konularda yapılan denetimler hakkında bilgi verdi. 2015’te 3 bin 194 firmaya ait 2 milyon 608 bin 145 ürünün denetimini yaptıklarını bildiren Karaaslan, “Bu ürünlerden 76 bin 479 adedinde güvensizlik tespit edildi. Firmalara toplam 1 milyon 870 bin liralık para cezası kesildi” diye konuştu.
En büyük endişe ilaç-kozmetik ürünlerinden
UDDer’in tüketicinin ürün güvenliği konusundaki endişelerini ölçmek için yaptığı anketin sonuçları da sempozyumda paylaşıldı. Buna göre, kendilerine ilaç-kozmetik, gıda-tarım, tekstil-ayakkabı, oyuncak-kırtasiye ve inşaat olmak üzere 5 ürün grubundan en çok hangisinden endişe duydukları sorusu yönetilen tüketiciler, en çok ilaç-kozmetik ürün grubundan endişe ettiklerini belirttiler. İlaç-kozmetik ürünlerini, gıda-tarım, oyuncak-kırtasiye, tekstil-ayakkabı ve inşaat izliyor.
Tüketici hangi ürünleri neden güvensiz buluyor?
İlaç-kozmetik grubunda tüketiciler en çok yüzde 26 ile “yanıltıcı beyandan” endişe ediyor. Bunu yüzde 25 ile “sağlığa zararlı olması” ve yüzde 19 ile “beklenen etkiyi yaratmaması izliyor.
Gıda-tarım grubunda yüzde 33 ile sağlığa zararlı olması, yüzde 20 ile ambalajsız satılması, yüzde 19 ile yanıltıcı etiket beyanı tüketicileri en çok endişelendiren konular arasında yer alıyor.
Oyuncak-kırtasiye grubunda yüzde 33 ile sağlığa zararlı madde içermesi en büyük endişe kaynağını oluştururken, üreticinin bilinmemesi yüzde 24 ile ikinci, Bakanlık onayı olmaması yüzde 17 ile üçüncü sırayı alıyor.
Tekstil ve ayakkabıda endişeler yüzde 32 kalite kaygısı, yüzde 27 sağlığa zararlı madde içermesi, yüzde 18 üreticisinin bilinmemesi şeklinde sıralanıyor.
İnşaatta ise malzeme kalitesi yüzde 32 ile birinci, binanın lokasyonu yüzde 20 ile ikinci, fiyat yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alıyor.
(8)