Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, en başarılı teknokentler ödüllendirildi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, geçen yılın en başarılı teknoloji geliştirme bölgesi yine ODTÜ Teknokent oldu.
4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Konuşmasında geçen hafta, Türkiye’nin 2015 yılında yaptığı Ar-Ge harcamalarıyla ilgili istatistiklerin yayımlandığını hatırlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçen yıl Ar-Ge harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 17’lik bir artış göstererek 20,6 milyar liraya ulaştığına işaret etti. Özlü, “2014’te Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranı yüzde 1,01 olarak gerçekleşmişti. Bu ülke tarihinde ilk defa gerçekleşen bir rekordu. 2015’te bu rekoru daha da geliştirdik. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 1,06’ya yükselttik.” dedi.
Ar-Ge harcamalarını daha da artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özlü, Türkiye’nin gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranında yüzde 3’ü yakalaması gerektiğini söyledi.
Küresel markalar oluşturulması ve dünya ihracatından daha fazla kar elde edilmesi isteniyorsa, bu zihniyeti tüm firmalara da kazandırılmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Özlü, “Deyim yerindeyse, sanayi üretimine bir aşı enjekte etmeliyiz. O aşı, bilgi ve teknoloji aşısıdır. O aşı, Ar-Ge ve tasarım aşısıdır” diye konuştu.
“2018 hedefi şimdiden yakalandı”
10. Kalkınma Planı’nda, 2018 yılı için teknoloji geliştirme bölgelerinde hedeflenen firma sayısının 4 bin olduğuna dikkati çeken Özlü, bu hedefin şimdiden yakalandığını belirtti.
Teknoloji geliştirme bölgelerine yönelik destekler hakkında bilgi veren Özlü, şöyle devam etti:
“Teknoloji geliştirme bölgeleri konusunda, şu anda nicelik olarak istediğimiz seviyeye geldiğimizi söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde Ar-Ge ve teknoparklarla ilgili yeni teşvik konuları gündemimizde. Onları da açıklayacağız.
Teknoloji geliştirme bölgelerini, tüm paydaşları için çok daha güçlü bir ekosistem haline getireceğiz. Bu bölgelerde daha nitelikli firmaların kurulmasını ve daha nitelikli projelerin yürütülmesini sağlayacağız. Özellikle teknoloji transferine ve ticarileşmeye daha büyük bir dikkatle yoğunlaşacağız. Bu bölgelerde kurulu olan özellikle start-up firmalara yönelik, risk ve girişim sermayesi fonlarını daha etkin hale getireceğiz.
Teknoloji geliştirme bölgelerimizin, yarın sadece Türkiye’ye değil dünyaya damga vuracak olan firmalarımıza gebe olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, teknoloji geliştirme bölgelerimizi daha da geliştirme konusunda büyük bir kararlılık içindeyiz.”
En başarılısı ODTÜ Teknokent
4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, 2015 yılına ilişkin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçları da açıklandı.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, genel sıralama birincisi ODTÜ Teknokent oldu. ODTÜ Teknokent’i, İTÜ Arı Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Cyberpark) izledi.
Gelişen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kategorisinde ilk 3 sıra, Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesinden oluştu.
Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kategorisinde ilk sırayı İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi aldı. Onu, Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi takip etti.
En iyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kategorisinde en başarılı teknopark, Erzurum Ata Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi oldu. İkinciliği Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi, üçüncülüğü Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi aldı.
Zirve kapsamında 41 teknopark bünyesindeki yaklaşık 200 firmanın ürünleri de, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da düzenlenen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri stantlarında sergilendi.
(1)