Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal üretimin artırılmasına yönelik olarak yapılan tarımsal destekleme ödemelerinde, Ocak-Mayıs döneminin bilançosu çıkartıldı. Çiftçilere yılın ilk 5 ayında 6 milyar liralık destekleme ödemesi yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin açıklamasını duyurdu.
Bakan Faruk Çelik açıklamada, şu bilgileri verdi:
“2016 yılı tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında 27 Mayıs ve 30 Mayıs tarihlerinde çiftçilerimize toplam 592 milyon TL’lik hibe desteği ödemesi yapıldı.
Bu kapsamda yağlı tohumlu bitkiler desteği için 480 milyon TL, kırsal kalkınma desteği için 46 milyon TL, süt tozu desteği için 27 milyon TL, hayvan hastalık tazminatı ve hastalıktan ari işletme için 17 milyon TL, çoban istihdam desteği için 15 milyon TL, sertifikalı tohum üretim desteği için 3 milyon TL, sertifikalı fidan kullanım desteği için 2 milyon TL ve lisanslı depoculuk desteği için 2 milyon TL hibe desteği üreticilerimizin hesaplarına aktarıldı.
Bugün ise 196 bin 252 anaç koyun keçi yetiştiricisine 481 milyon TL, 292 bin 169 buzağı yetiştiricisine 105 milyon TL ve Adıyaman ili yağlı tohumlar desteği için 15 milyon TL hibe desteği hesaplara aktarılacak.
2016 yılı için üreticilerimize toplam 11 milyar 644 milyon TL’lik tarımsal destek ödemesi yapmayı planlamıştık. Bu ödemelerle beraber yılın ilk 5 ayında çiftçilerimize yaklaşık 6 milyar liralık destekleme ödemesi yapılmış olacak.”
Tarıma 2016 yılında verilecek destekleri içeren 2016 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 5 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlı organizmalara karşı karantina önlemi olarak tavsiye edilen alternatif uygulamaları, biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi desteklemek, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla yayımlanan Karar ile süt regülasyonu uygulamasında en az iki yıl, araştırma geliştirme projelerinde beş yıl olmak üzere, 2016 yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin hususlar belirlenmişti.
2016 yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilere dekar başına 11 TL mazot ve gübre desteği başta olmak üzere, arıcılık, küçük ve büyükbaş hayvancılığa destek verilecek.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(10)