3 Haziran’da Çin’de düzenlenen G20 Tarım Bakanları toplantısında konuşan FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, sürdürülebilir tarım teşviki için inovasyona ve araştırma, teknoloji ve kapasite gelişimi yatırımına odaklanılması gerektiğini söyledi.
Graziano da Silva bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) ürün yetiştirme, yeni tekniklerin kullanımı, alan yönetimi ve hasadın izlenmesine yardımcı olduğunu, özellikle kırsal bölgelerde insanların geçim kaynağını ve refah seviyesini arttırdığını ve sosyal adalet ve fırsatlara eşit erişim sağladığını ifade etti.
Telekomünikasyon araçlarının milyonlarca insana internet erişimi sağlama ve dijital tarımla çiftçiler arasında bağlantı kurma potansiyeli var. Hayvan hastalığı salgınlarını bildirmek için cep telefonu kullanımı da bu çerçevede değerlendirilebilir. FAO son yıllarda bu uygulamayı destekliyor.
Graziano da Silva, FAO ve Google ortak çalışmasından bahsetti
FAO’nun ICT’yi kullandığı yenilikçi yöntemler hakkında konuşan Graziano da Silva, Google ile yapılan yeni ortaklıktan söz etti.
Ortaklık, FAO’nun geliştirmekte olduğu daha büyük bir dijital stratejinin parçası. FAO bu dijital strateji kapsamında uydu verileri, cep telefonları ve sosyal platformlar gibi teknolojileri, kurumun zor durumdaki insanlara bilgi ve eğitim sağlama çalışmasına entegre ediyor.
Graziano da Silva, “girdi, teknoloji ve piyasa erişiminin gelişmekte olan ülkelerdeki küçük çiftçileri kısıtladığını unutmamalıyız. Çiftçilerin ICT fırsatlarını tamamen kullanmasını sağlamak için amaca uygun dijital erişim sağlamak, kapasite gelişimini teşvik etmek ve deneyimlerin karşılıklı olarak paylaşılmasına olanak tanımak önemli,” ifadelerini kullandı.
Toplantının sonunda bir bildiri yayınlandı. Bu bildiri ile ICT’nin tarımdaki önemini kabul eden bakanlar, ICT’nin insani, sosyal ve ekonomik gelişim için vazgeçilmez olduğunu ifade etti.
FAO ve G20 ülkeleri arasındaki ortak çalışmalar
FAO ve G20 ülkeleri arasındaki ortak çalışmayı vurgulayan FAO Genel Direktörü, bu çalışmalara örnek olarak Tarımsal Piyasa Bilgi Sistemi (AMIS), Tropik Tarım Platformu (TAP) ve Gıda Kayıp ve İsraflarının Ölçümü ve Azaltılması,Teknik G20 Platformu gibi projeleri gösterdi.
Antimikrobiyal Direnç konusunu ele almaya yönelik devam eden uluslararası çalışmalardan bahseden Graziano da Silva, bu çalışmalar konusunda FAO’nun desteklenmesi için G20 ülkelerine çağrıda bulundu. Bu çalışmalar Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ile ortak bir şekilde yürütülüyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(33)