Uluslararası Hububat Konseyi IGC; dünya soya fasulyesi üretiminin, Temmuz 2016/Haziran 2017 döneminde 321 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Bu miktar, 2013/14 sezonundaki 284 milyon tonun ardından sürekli artan soya üretiminde yeni bir rekor düzey anlamına geliyor.
Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) Dünya Soya Durumu, 2016/17 Sezonu Görünümü Raporu’nu açıkladı.
Soyada üretim ve tüketim öngörüleri artışta
IGC; 28 Temmuz 2016 tarihli son raporunda, 2015/16 sezonu sonunda 316 milyon ton miktarda gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya soya fasulyesi üretiminin, Temmuz 2016/Haziran 2017 döneminde, 1 Temmuz 2016 tarihli öngörüsünden 1 milyon ton ve 2015/16 sezonundan 5 milyon ton yüksek, 321 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor.
Konsey; 2015/16 sezonu sonunda 318 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya soya fasulyesi tüketiminin de, 2016/17 döneminde, son öngörüsünden 3 milyon ton ve 2015/16 sezonundan 9 milyon ton yüksek, 327 milyon ton düzeyinde olacağı öngörüsünde bulundu.
Uluslararası Hububat Konseyi; 2015/16 sezonu sonunda 131 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya soya fasulyesi ticaretinin ise 2016/17 döneminde, son öngörüsünden 2 milyon ton ve 2015/16 sezonundan 4 milyon ton yüksek, 135 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğini öngörüyor.
Soya stokları düşecek
IGC’nin 2015/16 sezonu sonunda 35 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya dönem sonu soya fasulyesi stokları da, 2016/17 döneminde, son öngörüden 2 milyon ton yüksek ancak 2015/16 sezonundan 5 milyon ton düşük, 30 milyon ton düzeyinde gerçekleşecek.
Konsey; başlıca ihracatçılar AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna’nın 2015/16 sezonu sonunda 18 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya dönem sonu soya fasulyesi stokları için 2016/17 dönemi öngörüsünü de, 2015/16 sezonundan 4 milyon ton düşük, 14 milyon ton olarak not etti.
(7)