DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde neredeyse yüzde 90 oranında kayıt dışı elektrik ile tarımsal sulama yapan çiftçilerin, kullandıkları trafolara sayaç taktırdığında indirim kampanyasından yararlanacağını, sayaç taktırmayan çiftçilere ise bugünden itibaren enerji verilmeyeceği açıklamasının ardından Şanlıurfa karıştı. Çiftçiler Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) tarımsal sulamada kaçak kullanımının önüne geçmek için başlattığı sayaç takma uygulamasına karşı çıktı. Harran- Akçakale karayolunu taşlarla trafiğe kapatan çiftçiler, DEDAŞ’a ait tahsilat veznesini de taşlayarak camlarını kırdı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımsal sulamada enerji kullanımındaki kayıt dışılık yüzde 90’lara ulaşıyor. Tarımsal sulama mevsiminin başlaması ile neredeyse tümü kayıt dışı olarak kullanılan elektrik tüketiminin artacağına dikkat çekiliyor. Sık sık kesinti yaşanmasına neden olan bu durum yüzünden, kaliteli elektrik enerjisi alınamadığını belirten Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) Genel Müdürü , “Bu durumdan sadece tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz değil, küçük ve orta ölçekli sanayiler, imalatçılar, esnaflar ve meskenler de olumsuz yönde etkilenmektedir” dedi.
Amaç kayıtdışı kullanımın önüne geçmek
Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde yaklaşık 20 binin üstünde trafoya sayaç takılmasının beklendiğini ifade eden Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, “Tarımsal sulama yapan ve bunun için elektrik kullanan çiftçilerin sayaçlarını değiştirmesi ile yüzde 90’ın üzerinde olan kayıt dışı kullanım düşecek. Böylece israftan kurtulacak, ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacak, elektrik daha kaliteli hale gelecek ve kesintiler azalacak” diye konuştu.
Tarımsal sulamada elektrik kullanan çiftçilerin son derece memnun olduğunu belirten Karagüzel, “Ülke ekonomisine sağlanacak katkının yanı sıra kayıp kaçak oranlarında da düşüş gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.
Harran- Akçakale karayolunu taşlarla kapattılar
Sayaç taktırmak istemeyenlere bugünden itibaren enerji vermeyeceğini açıklayan DEDAŞ’ın kararına karşı çıkan yaklaşık 300 çiftçi, öğle saatlerinde Harran- Akçakale karayolunu taşlarla kapatıp eylem yaptı. Uzun araç kuyrukların oluştuğu yolun açılması için bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi sevk edildi. Eylemci çiftçiler yaklaşık 1 saatlik görüşmelerin sonunda eylemlerine son verip dağılırken yol yeniden ulaşıma açıldı.
DEDAŞ’a ait tahsilat veznesini taşladılar
Yol kapatma eyleminde dönen çiftçiler, Harran İlçesi’ndeki DEDAŞ’a ait tahsilat veznesini taş yağmuruna tutup kaçtı. Olayda veznenin camları kırılırken, jandarma taş atanların kimliklerinin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)