Bilkent Üniversitesi mühendislik öğrencilerinden oluşan ekip, gıda endüstrisinin sıcak satış sisteminde maliyetleri düşürerek performansı arttıran yazılımlarıyla, proje yarışmasında birincilik elde etti. Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Aktürk, hayata geçirilen proje kapsamında, öğrencilerin sanayinin büyük firmalarının belirlediği gerçek problemler üzerinde çalıştıklarını ve onlara çözüm ürettiklerini bildirdi.
Prof. Dr. Selim Aktürk, üniversitede 22 yıl önce hayata geçirilen proje kapsamında, öğrencilerin sanayinin gerçek sorunlarına çözümler buldukları bir yarışma sistemine geçtiklerini anlattı.
Bu sistemde, son sınıf öğrencilerinin 1 yıl boyunca sanayinin büyük firmalarının belirlediği gerçek problemler üzerinde çalıştıklarını ve onlara çözüm ürettiklerini aktaran Aktürk, bugüne kadar 86 endüstriyel firmayla 400’e yakın projenin gerçekleştirildiğini bildirdi.
Yarışmada her sektörden firma var
Öğrencilerin ortaya koyduğu çözümlerin daha sonra uygulamaya alındığını belirten Aktürk, yarışmada yer alan sanayi kuruluşları arasında, havayolu, dayanıklı tüketim malzemeleri, iletişim teknolojileri, savunma sanayi, gıda, uzay sanayi, otomotiv, mobilya, tekstil gibi hemen her sektörden büyük firmaların yer aldığını kaydetti.
Aktürk, bu yılki yarışmada bir değişiklik daha yaptıklarını belirterek, uluslararası bir bilişim firması için de yeni bir modelin tasarlandığını kaydetti.
27 proje yarıştı
Bu yılki proje yarışmasında, 27 projenin yer aldığını aktaran Aktürk, yarışmada birinciliği endüstri mühendisliği bölümü öğrencilerinden Zeynep Yaprak Beşik, Başak Erman, Deniz Berfin Karakoç, Yekta Jehat Mızraklı, Umut Müdüroğlu, Egehan Yanık’tan oluşan ekibin kazandığını bildirdi.
Sıcak satış sistemi ve lojistik optimizasyonu projesi
Ekibin Türkiye’de büyük bir üretim ağına sahip olan gıda endüstrisi için 1 yıllık çalışma sonunda “sıcak satış sistemi ve lojistik optimizasyonu” projesi hazırladığını belirten Aktürk, bu kapsamda probleminin çözümüne yönelik bir yazılım tasarlandığını kaydetti.
Her bir satış aracının bir günde gideceği müşteri grupları ve şehre yakın olası ek depo konumlarının matematiksel bir modelinin bu çalışma kapsamında geliştirildiğini bildiren Aktürk, “Geliştirilen modelde, gıda firmasının sisteminde ihtiyaç duyulan araç sayısı yüzde 13’e kadar azaltılırken, bir gün içerisinde ziyaret edilebilecek müşteri sayısı mevcut sayının üzerine 130 müşteriye kadar artırıldı.
Bu şekilde endüstri için daha az maliyet ve çevre kirliliğiyle daha fazla dağıtım noktasına erişilebileceği, matematiksel modellerle gösterilmiş oldu. Endüstriyel çözümler için yeni yaklaşımlar sunan bu yazılım, endüstrinin mevcut sistemlerine adapte edilebilecek şekilde tasarlandı.” diye konuştu.
Yarışma ekibine ABD’den davet
Aktürk, yarışma ekibinin, endüstri mühendislerinin en prestijli birliği olan ABD merkezli INFORMS’daki yarışmaya davet edildiğini ve ön elemelere katılmak üzere bu ülkeye gideceklerini söyledi.
Prof. Dr. Aktürk, geçen yılki yarışma birincilerinin INFORMS’un yarışmasında finale kaldığını, iki yıl önce birinci olan grubun da dünyanın çok farklı ülkelerinden yarışan proje grupları arasında birincilik ödülünü kazandığını belirtti.AA
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)