Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapısal reformların hükümetin gündeminde olduğuna işaret ederek, AB ile ticaret hacminin 300 milyar dolara çıkarılacağını kaydetti. Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için önemine değinen Şimşek, “Sanayi ürünlerine ilaveten, tarım, hizmetler ve kamu alımlarını da içerecek şekilde kapsamlı bir anlaşmayı uygulamaya koyabilirsek, bu hem Avrupa için hem Türkiye için kazan-kazan senaryosu olur. Tarım sektöründe çok önemli bir potansiyelimiz var” dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası kuruluşu IFC’nin İstanbul’daki toplantısında ekonomi gündemine ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, sıkıntıların ve yapısal reformların farkında olduklarını kaydetti. Hükümetin gündeminde kapsamlı bir yapısal reform olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye’nin Avrupa ile entegrasyonunu daha etkin bir şekilde geliştirmesi gerektiğine işaret etti.
“AB ile ticaret hacmini 300 milyar dolara çıkaracağız”
“Uluslararası toplumla ilişkilerimizi daha da iyileştirmemiz lazım” diyen Şimşek, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye’ye muazzam bir şekilde değer katacağını dile getirdi.
Şimşek, “Sanayi ürünlerine ilaveten, tarım, hizmetler ve kamu alımlarını da içerecek şekilde kapsamlı bir anlaşmayı uygulamaya koyabilirsek, bu hem Avrupa için hem Türkiye için kazan-kazan senaryosu olur. Bunu yapabilirsek AB ile ticaret hacmimizi 300 milyar dolara çıkarabiliriz. Tarım sektöründe çok önemli bir potansiyelimiz var” dedi.
Özel sektör vurgusu!
Körfez ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması üzerine çalıştıklarını ifade eden Mehmet Şimşek, “Bizim odaklanacağımız husus reel sektörün dış finansman ihtiyacı, mevcut dış borçlarının yönetimi noktasında makro ihtiyati bir çerçeve oluşturmak. Hükümet olarak özel sektöre bu konuda nasıl yardımcı olabiliriz, nasıl önlerini açabiliriz, bunları konuşacağız” şeklinde konuştu.
Zorunlu BES’in geliri bankalara yatırılacak
Yılbaşından itibaren kademeli olarak başlayacak olan otomatik BES’e ilişkin açıklama yapan Mehmet Şimşek, “2017 yılı başından itibaren devreye girecek zorunlu BES’ten elde edeceğimiz geliri bankalara bir yıl ve daha fazla için mevduat olarak yatıracağız. Yine işsizlik fonunun bir kısmı bu şekilde değerlendirilebilir. İşgücü piyasası reformu, kıdem tazminatı dahil olmak üzere, Türkiye için olmazsa olmazımızdır.” diye konuştu.
(3)