Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, doğrudan yatırımlarda ve portföy yatırımlarında geçen yıla göre daha iyi bir tablo görüldüğünü belirterek, 16.8 milyar dolar ile iyi bir yıl olduğunu ancak portföy yatırımları anlamında zor bir yıl olduğunu hatırlattı. Ayrıca, PKF Türkiye’ye yatırım yapan yabancı şirketleri inceledi ve hangi yabancı yatırımcının Türkiye’de daha başarı sağladığını araştırdı. Buna göre, karne notu yüksek ülkeler sırasıyla ABD, Almanya ve Katar.
Mehmet Şimşek, dün akşam ABD Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Geçen sene zor bir seneydi… Ama bu sene bir iyileşme var. İlk bir iki ay küresel olarak gelişmekte olan ülkelere karşı risk iştahının azaldığını bir dönemdi. Fakat o dönem geride kaldı. Şimdi risk iştahında bir iyileşme var. Türkiye’ye ilgide artış var. Dolayısıyla o kötü dönem geride kaldı” dedi.
Şimşek küresel doğrudan yatırımlarda geçen yılı “iyi bir yıl” olarak tanımlarken bu yıl için daha da iyimser olduğunu da söyledi.
Şimşek, “Geçen yıl portföy yatırımları olarak kötü bir yıldı. Çıkış vardı. Bu yıl portföy yatırımlarında da giriş var. Dolayısıyla her iki kulvarda da giriş var. Yatırımcı ilgisi güçlü artıyor” ifadelerini kullandı.
Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yatırımlara ilişkin paketteki çalışmaların devam ettiğini de bildiren Şimşek, “O paket üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Ön çalışma yapıldı. Rafine hale getiriliyor. Muhtemelen önümüzdeki Bakanlar Kurulu’na yetişir. Belki bu konuyla ilgili bir Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı da yapılacak” diye konuştu.
Hangi yabancı yatırımcı, Türkiye’de daha başarılı?
Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi PKF, Türkiye’ye yatırım yapan yabancı şirketleri ülke bazında incelemeye tabi tuttu. Gerçekleştirilen kapsamlı araştırma sonucunda ortaya çıkan rapor, yabancı yatırımda kritik başarı faktörlerini ve başarısızlıkların nedenlerini ortaya koyuyor.
Araştırma, ülke bazında başarı oranlarını da gözler önüne serdi. 13 farklı ülkeden 147 yatırımcının toplam 25 milyar doları aşkın yabancı yatırım hacmini kapsayan 537 yatırımı değerlendirdiği araştırmada, ticari ve yönetsel boyut değerlendirirken operasyonun ilk 5 yılı üzerine de görüş veriyor.
Yatırım sürecinin tanıkları, planlama ve uygulama aşamaları arasındaki farkların hangi ülkelerde en yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre, 5 yıllık iş planını gerçekleştirme oranının en yüksek olduğu ülke, yüzde 91 ile ABD. ABD’yi yüzde 88 ile Almanya ve yüzde 86 ile Katar izliyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu verilere göre Türkiye’nin siyasi istikrar durumu, yatırım uzmanlarının gözünde istikrarlı ve istikrarsız arasında eşit olarak dağılıyor. Siyasi ortamın yabancı yatırımcı tarafından doğru analiz edilememesi yatırımcıların iş planlarından ve hedeflerinden sapmasına yol açıyor.
Karne notu yüksek olan ülkeler
Siyasi okuryazarlık ile ticari hedefler arasındaki bağı ortaya koyan veriler, ABD’li ve Alman yatırımcıların Türkiye pazarında en başarılı örnekler olduğunu gösteriyor. Karne notu yüksek olan diğer ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere.
Çin’li ve İtalyan yatırımcıların, siyasi koşulları doğru şekilde analiz edememelerinden dolayı ticari hedeflerden sapma konusunda yüzde 68 ile sondan ikinciliği paylaştığı görülürken, Avusturya siyasi okuryazarlık konusundaki zayıflığı ile açık ara son sırada yer alıyor.
Türkiye’de yapılan yabancı yatırımlar ticari ve idari açıdan değerlendirildiğinde ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. Önemli pozisyonlar için yerel atama yapmak yerine kendi ülkesinden personel transfer eden yabancı yatırımcıların oranı yalnızca yüzde 25’te kalıyor. Bu durum, yabancı yatırımcıların çoğunluğunun yerel yönetim deneyimine ve uzmanlığına güvendiğini gösteriyor.
(0)