Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında, darbe girişimi sonrası ekonomiye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yabancı yatırımcının parasını alarak Türkiye’den çıkmaya çalıştığını ancak, vatandaşın 9 milyar doların üzerindeki dövizini bozarak Türk lirasına geçtiğini söyleyen Şimşek, “Bu dalga boyunu sınırladı” dedi. Şimşek’e göre, Türkiye’nin en önemli zafiyeti tasarruf açığı.
Mehmet Şimşek’in açıklamalarından satır başları şöyle:
‘Uluslararası yatırım bankalarıyla görüşeceğiz’
“Yabancı yatırımcı parasını alıp Türkiye’den çıkmaya çalışırken vatandaşımız 9 milyar doların üzerinde dövizini bozup Türk Lirası’na geçmiş, çok önemli. Bu dalga boyunu sınırladı. Bu ekonomide darbe yapmak isteyenlere de halk bir darbe vurmuş oluyor.
Türkiye’ye girişler başladı, bir miktar çıkış yaşandı ve yaşanıyor. Bu kriz ekonomiyi etkiliyor, etkileyecek. Bunların tahribata yol açmaması için gerekenleri yapıyoruz. Sorunlarımız var, ama temellerimiz nispeten sağlam.
Önümüzdeki birkaç ay içerisinde daha geniş kapsamlı yurtdışı programlarımız olabilir. Türkiye’nin uzun vadede yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu anlatacağız. Geniş muhatap bulmak önemli. Uluslararası yatırım bankalarıyla oturup bir değerlendirme yapacağız.
Önemli reform çalışmaları var, bir takım adımlar atıldı, atılıyor. İnşallah bunlar yeterli olur.
‘Türkiye’nin en önemli zafiyeti tasarruf açığı’
Şu anda seferberlik anlayışıyla sıkıntıları en az maliyetle atlatmasını sağlamak için çalışıyoruz. Kriz etkileyecek, etkiliyor ama kalıcı bir tahribata çevirmemesi için çalışıyoruz.
Türkiye’nin en önemli zafiyeti bana göre tasarruf açığıdır. 100 liralık milli gelirimizin 85 lirasını tüketip 15 lirasını tasarruf ediyoruz. Reform süreci dinamiktir, asla durmamak lazım. G-20’de darbeyi anlattım, herkes pür dikkat dinledi.
Önemli olan sizin nasıl tepki verdiğinizdir. Reformları yaparak, hukuk devleti içerisinde yönettiğinde kimse bu ülkeyi tutamaz. Yatırım Türkiye’nin geleceği. Vatandaşımızın devletin desteklediği bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf yapmalı. Kenara daha çok para koyalım, daha çok yatırım yapılsın, daha çok üretelim diyoruz.
‘Kredi notu indirimlerinin tamamı yanlış çıktı’
S&P hakkında şunu söyleyeceğim. Milletimiz bilsin ki Hazine olarak biz onlarla çalışmıyoruz. Onlarla çalışmasanız da kredi notu verebiliyorlar. Ama şunu beklerdim. Şimdi normalde siz bir ülke ile ilgili bir kanaat yürüteceksiniz ne yaparsınız? Sizin söyleyeceğiniz bir şey var mı diye ararsınız. Kararı vermişler ondan sonra haberimiz oluyor. Durun bir oturalım konuşalım.
Ya inanılır gibi değil! Türkiye’de gerilim azaldı, demokrasi güçlendi, milletimiz kenetlendi. Şimdi her yerde görüyorsunuz. Bunların not indirimlerinin tamamı yanlış çıktı. Moody’s ile bugün Ankara’da görüşeceğim. Türkiye’nin notunun indirilmesi için hiçbir sebep yok.
Rusya ile ilişkiler
Dün Rusya’dan çok yoğun bir gün yaşadık. Çok uzun süren bir toplantı yaptık. Üst düzeyde görüşmelerimiz oldu. Maliye Bakanlarına bir ziyaretim oldu. Rusya’daki atmosfer son derece olumlu. Normalleşme süreci hızlanacak. Rusya ile yeni bir sayfa açılıyor. Ruslar yapıcı, iyi niyetli ve destekleyici.
Tarifelere hemen izin verdiler. Ama Rusya’dan gelenlerin çoğu Charter seferlerle yapılıyor. Bizden güvenlik için bir takım talepleri oldu. Bu konuda ülkemize davet ettik.
Rusya ile olan ilişkilerin zirve yapıldığı dönemde 100 milyar dolarlık bir hedef konulmuştu, bunun üzerine daha yüksek bir gelecek kuralım dedik.
Bizim için önemli olan ihracat… Bu konuda da uçak krizinden önce inişli çıkışlı bir ilişkimiz vardı. Bu süreçte hızlanacak. Önlemleri yerinde görmeleri için Rusları davet ettik. Bazı sektörlerde Türk firmalarının çalışma yasağının kaldırılmasını istedik.
Vize uygulamalarının hızlı bir şekilde normalleştirilmesini istedik, bir araya geleceğiz.
Faiz artışı
ABD Merkez Bankası’ndan (FED) yakın dönemde faiz artışı olmaz. Bu bizim gibi ülkeler için iyi. Büyümede aşağı yönlü riskler konuşuluyor. Merkez Bankası enflasyonda yüzde 7.5 hedefini tutturur. Cari açık son 6 yılın en düşük seviyesinde ama hala yüksek.”
(7)