Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,2 arttı. Bu, son dört yılın en yüksek artış oranı oldu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’dan yapılan açıklamaya göre, küresel gıda fiyatları endeksi Haziran ayında, yüzde 4,2’lük yükselişle, son dört yılın en yüksek artışını yaşadı. Gıda Fiyat Endeksi Haziran ayında, bir önceki aya göre 6.6 puan artışla 163,4 değerini alırken, endeks geçen yılın aynı dönemine göre ise 1 puan azalış gösterdi.
Ancak FAO önümüzdeki dönemde tarım üretiminin daha iyi olacağı, bunun da fiyatları dengeleyeceği tahmininde bulundu.
Geçen ay, bitkisel yağ hariç tüm ürünlerde peş peşe artış yaşanan beşinci ay oldu.
Dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısı olan Brezilya’da yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle hasat alınamaması ve tarım alanlarının zarara uğraması sonucu Haziran ayında şeker fiyatları yüzde 14,8 oranında arttı. Şeker Fiyat Endeksi, 35.6 puan artışla 275 puana çıktı.
FAO’nun açıklamasına göre, tahıl fiyatları yüzde 2,9 (4.4 puan) oranında artış göstermekle birlikte hala 2015 Haziran ayı fiyatlarının yüzde 3,9 oranında altında bulunuyor. Endeksi 156.9 puana yükselten artış, Brezilya’dan yapılan ihracatın kısıtlanması nedeniyle ortaya çıktı. ABD’de elde edilen hasat ise buğday fiyatların düşük kalmasına katkı yaptı.
Süt ve süt ürünleri fiyatları ise Okyanusya’daki belirsizlik ve Avrupa Birliği bölgesinde üretimin düşmesi nedeniyle yüzde 7,8 (9.9 puan) oranında artış gösterdi ve endeks 137.9 puan değerini aldı. Ancak FAO, söz konusu artışa rağmen fiyatların geçen yıl Haziran ayı fiyatlarının hala yüzde 14 oranında altında olduğunu bildirdi.
Küresel piyasalarda et fiyatları da 2015 yılı Haziran ayına göre yüzde 2,4 oranında artış gösterdi ve endeks 3.8 puan artışla 158.3 puan değerini aldı.
FAO bitkisel yağ fiyatlarında ise Mayıs ayına göre yüzde 0,8 oranında düşüş olduğunu açıkladı. Bitkisel yağ fiyat endeksi, Haziran’da 1.3 puan düşüşle 162.1 puan oldu.
Gıda Fiyatları Endeksi, FAO tarafından uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirleniyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)