Kırsal kalkınma destekleri kapsamına mevcut kümeslerde zorunlu biyogüvenlik önlemleri için yapılacak yatırımlar da dahil edilirken, tarıma dayalı yatırım projelerinin tamamlanma süresi de 1 Aralık 2017’den 31 Ağustos 2018 tarihine kadar uzatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, 3 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğde yapılan değişiklikle, Kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlarda gerekli inşaat giderini kapsayan yatırımlarda hibeye esas proje tutarının %20’sine kadar olan sınır kaldırıldı.
Zorunlu biyogüvenlik yatırımlarına da hibe desteği
Tebliğin 8’inci maddesine eklenen fıkra ile de, kırsal ekonomik altyapı yatırımlarından çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri konusunda yapılan başvurularda mevcut kümeslerin 18/3/2010 tarihli ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu hükümleri ile birlikte 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre zorunlu olan biyogüvenlik tedbirleri de hibe kapsamına alındı.
Tebliğin İnşaat işleri alım giderleri başlıklı 16’ıncı maddesi, “Çelik silo, sera ve soğuk hava deposu yatırımları hariç yeni tesis ve tamamlama yatırımlarında inşaat gideri, hibeye esas proje tutarının %80’inden fazla olamaz. Kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenilemeye yönelik yatırımlarda ise inşaat gideri hibeye esas proje tutarının %20’sinden fazla olamaz” hükmünü içeriyordu. Bu fıkraya, “Ancak biyogüvenlik tedbirlerine yönelik projelerde hibeye esas proje tutarında %20 inşaat gideri şartı aranmaz” cümlesi eklenerek, biyogüvenlik tedbirlerine yönelik projeler için inşaat gideri şartı kaldırıldı.
Yatırımlarda süre uzatımı
Tebliğin Yatırım Süresi başlıklı 10’uncu maddesinde de değişikliğe gidilerek, yatırım projelerinin tamamlanması için son tarih 1 Aralık 2017’den 31 Ağustos 2018 tarihine kadar uzatıldı.
Başvuru süresi 75 gün oldu
Yeni tebliğ ile Proje başvurularında başvuru süresinde de uzatmaya gidildi. Tebliğin 20’inci maddesinin birinci fıkrası “Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyasının girişi bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yetmiş gün içerisinde elektronik ağ üzerinden yapılır” şeklinde değiştirilerek, daha önce 45 gün olan başvuru süresi, 75 güne çıkartıldı.
Başvuru sahiplerinin hibe sözleşmesi imzalamaları için tanınan süre de 20 günden 45 güne çıkartılırken, yenilenebilir enerji üretimi konusundaki başvurularda süre 90 gün olarak belirlendi. Tebliğin 34’üncü maddesinin beşinci fıkrası, “Kendilerine yapılan bildirimi takip eden kırk beş gün içerisinde il müdürlükleri ile hibe sözleşmesi imzalamayan başvuru sahiplerinin proje başvuruları ve bunlara ilişkin değerlendirme sonuçları iptal edilir. Ancak yenilenebilir enerji üretimi konusunda yapılan başvurular için bu süre doksan gündür” şeklinde değiştirildi.
Tebliğin 52’nci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle de, Tebliğ gereği, programın genel uygulama usul ve esaslarına açıklık getirmek, destek sağlamak amacıyla Genel Müdürlük tarafından çıkarılan uygulama rehberi, satın alma kitabı ve genelgelerin “www.tarim.gov.tr” internet adresinde, bilgilendirme ve açıklamaların ise başvuru sayfasında yayımlanacağı ibaresi eklendi.
Tebliğ 21/10/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
(10)