Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, işsizlik rakamının daha önceden açıklanan ekonomik verilerin bir yansıması olduğunu belirterek, “Bu gelişmeler büyüme dinamiğinin önemine işaret etmektedir” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ise “AKP işsizliğin sebebi olmaya devam ettikçe, biz çözümü için haykırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kalkınma Bakanı Elvan, ekonomideki olumlu gelişmelerin, Orta Vadeli Program’da (OVP) 2016 yılı için yüzde 10,2 olarak tahmin edilen işsizlik oranının yıl genelinde daha düşük bir seviyede gerçekleşeceğine dair güçlü işaretler sunduğunu bildirdi.
Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, Mart ayına ilişkin işsizlik verilerini değerlendirdi.
Yılın ilk çeyreğinde gelen yüzde 4,8’lik büyüme verisinin ardından Mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerinin de oldukça olumlu geldiğine dikkati çeken Elvan, düşüş eğilimini sürdüren işsizlik oranının Mart’ta yüzde 10,1’e gerilediğini kaydetti.
Elvan: Olumlu bir gelişme
Elvan, geçen yılın aynı dönemine göre toplam istihdamın 1 milyon 40 bin kişi arttığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, Mart döneminde işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,2 puan azalarak yüzde 9,7 olarak kaydedildi. İş gücüne katılma oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 51,8 seviyesinde gerçekleşti.
İş gücüne katılma oranının artmasına karşın işsizlik oranındaki azalış olumlu bir gelişmedir. Mevsimsel düzeltilmiş veriler incelendiğinde, toplam istihdam bir önceki aya göre 180 bin kişi arttı.
Tarım istihdamı 21 bin kişi azalırken, tarım dışı istihdam 200 bin kişi artış kaydetti. Tarım dışı sektörler incelendiğinde, sanayi, inşaat ve hizmetler istihdamının sırasıyla 19 bin, 42 bin ve 140 bin kişi arttığı görülüyor.”
“Büyümenin önemine işaret ediyor”
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranının 5 dönemdir azaldığını vurgulayan Elvan, bu durumun 2016 yılındaki işsizlik oranında azalma yaşanacağına işaret ettiğini bildirdi ve ekledi:
“İşsizlikteki bu iyileşme 2015 son çeyreği ile 2016 ilk çeyreğinde gözlenen olumlu büyüme performansının bir yansımasıdır. Ekonomideki olumlu gelişmeler, Orta Vadeli Program’da 2016 yılı için yüzde 10,2 olarak tahmin edilen işsizlik oranının yıl genelinde daha düşük bir seviyede gerçekleşeceğine dair güçlü işaret sunmaktadır.
Ayrıca bu gelişmeler, Türkiye gibi genç nüfusa bağlı olarak iş gücünün hızla arttığı bir ülkede işsizlik oranını aşağı çekmek için yapısal politikaların yanı sıra güçlü büyüme dinamiğinin önemine işaret etmektedir.”
CHP’li Böke: Hükümet istihdam kaygısı taşımıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de, yaptığı yazılı açıklamayla işgücü verilerini değerlendirdi.
Türkiye’nin AK Parti tarafından potansiyelinin altında bir büyümeye mahkûm edildiğini savunan Böke, “Vatandaşlarımıza istihdam yaratma kaygısı taşımayan AKP hükümetinin, ülkenin kanayan yarası işsizliğe derman olamayacağı bugün açıklanan verilerle bir kez daha onaylandı. Türkiye’deki 6 milyona yakın işsizin sorumlusu AKP’dir” dedi.
“AKP çift hanelere çivi çaktı”
2002 yılından önce yüzde 10’un altında bulunan işsizlik oranına işaret eden CHP’li Böke, 14 yıllık AKP iktidarının çift hanelere “çiviyle çaktığını” ifade etti.
Böke açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “TUİK tarafından bugün açıklanan verilere göre Mart ayında işsizlik yüzde 10,1 olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik 9,7 iken, tarım dışı işsizlik ise yüzde 11,5 oldu.
İşsizler ordusuna ümidini kaybetmiş vatandaşlarımız eklendiğinde gerçek işsizliğin yüzde 18,2’ye kadar yükseldiğini görüyoruz.
Böke’den kadın istihdamı vurgusu!
TÜİK rakamlarına göre Mart ayında kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 31,6 iken erkeklerde bu oran yüzde 71,5. Kadınların işgücüne katılma oranı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu orta-yüksek gelirli Brezilya, Çin, Çek Cumhuriyeti ve Endonezya gibi ülkelerdeki oranın neredeyse yarısı kadar.
Kadını çalışma hayatından dışlayıcı ve ayrıştırıcı politikalarıyla ünlü AKP hükümeti ülkeyi yönetmeye devam ettikçe kadınların işgücüne katılımının düşük kalması kaçınılmaz. Kadınların işgücüne katılımı hem erkeklere hem de diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük.
Üstüne üstlük işgücüne katılan kadın da iş bulmakta erkeklerden daha fazla zorlanıyor. 2014 yılında yüzde 9 olan erkeklerin işsizlik oranı 2015’te benzer şekilde yüzde 9,2 düzeyinde iken, kadınların işsizlik oranında aynı dönemde yüzde 11,9’dan yüzde 12,6’ya yükseldi.
‘Makas açıldı’
Bir başka deyişle kadın ile erkek işsizlik oranları arasındaki makas açıldı. Bugün açıklanan güncel veriler de hem erkek hem de kadınlarda işsizliğin istenilen oranda düşmediğini ve kadın erkek arasındaki bu farkın da kapanmadığını göstermekte.”
“Hükümet, popülist uygulamaları sürdürüyor”
İşsizliği azaltmakla birlikte, çalışma hayatında kadın-erkek ayrımcılığını ortadan kaldıracak daha eşitlikçi bir ekonomik yapının AK Parti iktidar olduğu müddetçe ufukta görünmediğini ifade eden Böke, “Nitekim hükümet, adına ‘reform ve vaat’ dedikleri popülist uygulamalara imza atmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Böke, kadınların iş hayatına entegrasyonu için kadına ve erkeğe eşit davranan izin ve ücret uygulamalarının, iş yerlerinde ve mahallelerde ücretsiz kreş imkanlarının sağlanmasının ve sosyal bakım hizmetlerinin yaşlı bakım evlerini de yaygınlaştıracak şekilde sunulmasının bu alanda atılması gereken acil adımlar olduğunu kaydetti ve “Ancak bu tip uygulamalarla işgücü piyasalarındaki kadın erkek eşitsizliğinin ortadan kalkabileceğini savunuyoruz” dedi.
“İşsizliğin üstesinden gelmek mümkün”
İşsizliği çözecek, kapsayıcı bir büyüme ile istihdam yaratacak yeni bir kalkınma hamlesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan CHP’li Böke, “AKP işsizliğin sebebi olmaya devam ettikçe, biz çözümü için haykırmaya devam edeceğiz.
Ülkemizin yüksek katma değerli ve istihdam yaratıcı bir ekonomi modeline geçmesi ve dolayısıyla işsizlik probleminin üstesinden gelmesi mümkün.
Üretimi, tüketimi körükleyerek değil, teknoloji ve beşeri sermaye odaklı yatırımlarla canlandıracak, adil ve insani gelişmişliğe yol açacak bir ekonomi modeliyle istihdam yaratmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)