Türkiye’nin esas meselesinin teknoloji açığı olduğunu bildiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, teknoloji açığının kapatılması durumunda, cari açık ve dış ticaret açığının otomatik olarak kapanacağına işaret etti. Özlü ayrıca, iş ve yatırım ortamını iyileştireceklerini belirterek, “Ekonominin, özellikle iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçireceğiz” dedi.
Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılışında yaptığı konuşmada, zirvenin birkaç yıldır Anadolu’nun farklı şehirlerinde de düzenlenmesini çok önemsediğini söyledi.
Bu etkinliklerin Anadolu’da da gerçekleştirilmesinin önemine değinen Özlü, inovasyonun sadece birkaç şehrin veya birkaç sektörün değil tüm şehirlerin ve sektörlerin, bütün sanayi tesislerinin öncelik vermesi gereken konu olduğunu aktardı.
Özlü, televizyon ve radyo gibi araçların çok uzun sürelerde belirli kullanıcı sayısına ulaşırken yeni çıkan bir oyunun veya uygulamanın kısa sürede çok daha fazla kişiye ulaşabildiğini kaydetti.
“Sürdürülebilir büyüme Ar-Ge ve inovasyon odaklı olmalı”
Kamu harcamaları ile finans, inşaat, hizmetler gibi sektörlere geçici olarak canlılık kazandırılabileceğini ifade eden Özlü, ancak her büyümenin iyi büyüme anlamına gelmediğini, büyümenin sıhhatli, kaliteli ve sürdürülebilir olması için, üretim ve ihracat odaklı olması gerektiğini söyledi.
Özlü, “Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesi, bizim için çok daha doğru. Çünkü üretimde ve ihracatta belli bir seviyeye geldik. Bunun daha ötesine geçmek, Ar-Ge ve inovasyonla mümkün olacak.” diye konuştu.
“İş ve yatırım ortamını iyileştireceğiz”
Özlü, dış ticaret açığı ve cari açığın Türkiye için önemli sorunlar olduğunun altını çizerek, “Türkiye’nin esas meselesi teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapatırsak, cari açığı ve dış ticaret açığını zaten otomatik olarak kapatmış oluruz.” ifadelerini kullandı.
Teknoloji odaklı ihracatçı şirketlerin karlılığının daha fazla olduğunu belirten Özlü, bu farkın, kaliteden, teknoloji seviyesinden, tasarımdan veya marka değerinden kaynaklandığını bildirdi.
Özlü, hükümet olarak iş ve yatırım ortamını iyileştireceklerini dile getirerek, nitelikli yatırımlara yönelik teşvikleri daha etkin hale getireceklerini, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini sürekli güçlendireceklerini kaydetti.
Özlü, kamu desteklerinin de etkisiyle, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün her geçen gün geliştiğini belirterek, Ar-Ge harcamalarının sürekli arttığını, bu alanda çok sayıda projenin hayata geçtiğini, artık bu birikimin ticarileşme konusuna da yansıması gerektiğini bildirdi.
Bakan Özlü, Ar-Ge projelerinin artık patentlere ve ürünlere dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
“TÜBİTAK, özel sektöre daha fazla destek olacak”
Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nın kısa zaman içinde yasalaşacağını, TÜBİTAK’ın özel sektöre daha fazla destek olacak ve rehberlik edecek şekilde yeniden yapılandırılacağını dile getiren Özlü, geleceğe damga vuracak olan 4. Sanayi Devrimi’yle ilgili bir platform oluşturacaklarını kaydetti.
Özlü, iş dünyasının ve sanayicilerin de bu konularda gereğini yapacağına, ülkeyi kalkındıracağına, ülke insanına iş ve ekmek kapısı olacak yatırımlara ara vermeden devam edeceklerine inandığını ifade etti.
(7)