Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında yapılacak yeni düzenlemeyle, hazır gıdalarda trans yağ kullanımı engellenecek. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, söz konusu düzenleme için gıda sektörüne adaptasyon ve geçiş süresi tanınacağını kaydetti.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Şencan, Anadolu Ajansı’ndan Yeşim Sert Karaaslan’a yaptığı açıklamada, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, paydaş kurum ve sektör temsilcileriyle yapılacak çalışmalar sonunda belirlenecek süre içinde, kademeli olarak hazır gıdalarda trans yağ oranının sıfırlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.
İrfan Şencan, obezitenin başta kalp-damar, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon gibi birçok hastalığın gelişimine neden olan ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çektii.
Şencan, sağlıklı beslenme bilincinin artırılması ve yeterli fiziksel aktivitenin yapılabilmesi için “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”nın hazırlandığını ve Başbakanlık genelgesi olarak yayınlandığını anımsattı.
Toplum sağlığının korunması amacıyla bakanlık olarak önemli adımlar attıklarını ve bu kapsamda çok sayıda projenin hayata geçirildiğini ifade eden Şencan, söz konusu uygulamaların başarısının ancak ilgili paydaşlarla hareket edilebilmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı.
Şencan, beslenme konusunda atılacak adımlarda en önemli paydaşlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu, bunu gıda sektörünün izlediğini, doğru beslenme ve bilinçli tüketici için toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini kaydetti.
“Sektöre süre tanınacak”
Programın yeni aşamalarının da uygulamaya alınacağını, bu kapsamda hazır gıdalardaki trans yağların kaldırılmasına yönelik çalışma yürütüldüğüne işaret eden Şencan, şunları söyledi:
“Trans yağlar, obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon için bir risk faktörü, beslenme dengesini bozan bir sorun. Bunun için bizim hazır gıdalarda trans yağları sıfıra indirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili süreçte, şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz. Elbette, Avrupa Birliği ülkelerindeki düzenlemeleri dikkate alıyoruz. Bu ülkelerde yasaklanmıyor ama zaten hazır gıdalarda trans yağ oranı yüzde 1’in altına indirilmiş. Bizde kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata ve poğaça gibi hazır gıdalarda bulunan trans yağların tamamen kaldırılması sağlanacak. Bununla ilgili sektör için bir geçiş süreci belirlenecek. Çünkü sektörün buna adaptasyonu ve gerekli hazırlıkları yapması için bir süre gerekiyor. “
Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılacağına değinen İrfan Şencan, “Bu aynı zamanda kültür değişimi. Bunun yapılabilmesi için makul bir geçiş süreci belirlenecek. Bu sürenin ne kadar olacağına, sektörle yapacağımız görüşmeler sonunda karar vereceğiz. Hazır gıdalardaki trans yağlar, zamanla tamamen sıfırlanacak.” diye konuştu.
(24)