Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım konusundaki iki temel projeyi yakında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte açıklayacaklarını bildirdi. Çelik, “Bitkisel üretimde havza bazlı üretim ve destekleme uygulaması olacak. Hayvancılıkta da, milli hayvancılığımızı geliştirecek, kendi milli ırkımızı yaratacak bir büyük proje olacak” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Dünya Gazetesi’nde yayınlanan “Brezilya’dan ithal edilen danalar kalitesiz iddiası!” haberine ilişkin olarak, Dünya Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım’a açıklamalarda bulundu.
“Dedikodulara fırsat vermeyiz”
Habere ilişkin değerlendirmelerinde, Bakanlığıyla ilgili uygulamalar, kararlar konusunda dedikodulara fırsat vermeyeceklerinin altını çizen Çelik, “Alınan kararlar ve uygulamalarda bir zafiyet yok. Tarım konusunda iki temel projemiz olacak. Bunları yakında Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla birlikte açıklayacağız. Bitkisel üretimde havza bazlı üretim ve destekleme uygulaması olacak. Hayvancılıkta da, milli hayvancılığımızı geliştirecek, kendi milli ırkımızı yaratacak bir büyük proje olacak” dedi.
Hayvan ithalatı çözüm değil!
Besi hayvanı ithalatının 500-600 bin, hatta 1 milyon başa kadar gidebileceğini, ancak bunun çözüm olmadığını anlatan Çelik, şunları söyledi:
“Besi hayvanı getirip birkaç ay besliyoruz, sonra kesiyoruz. Sonra tekrar ithalat. Bugüne kadar canlı olarak kilosu 5-5.5 dolara getirilen besilik hayvanları biz 3.90 dolara getiriyoruz. Kasaplık hayvanı 2.60 dolara alma imkanımız varken biz 3.90’a besilik getiriyoruz. Bundan rahatsız olanlar var. Çünkü biz getirdiğimiz için başkaları getiremiyor. Bu ülkeye 500-600 bin hayvan ithal ediliyor. Adamlar 1 dolar alsa bile çok büyük para. Bu haksız kazanç kesildiği için rahatsız oluyorlar. Bizim amacımız ithalat yapmak değil. Bu geçiş ve dönüşüm sürecinde ithalat yapılıyor. Ama nihai hedefimiz sistemi üretime döndürmek. Üretime, milli hayvancılığımıza sistemi döndürmek zorundayız.”
“Brezilya’dan gelen hayvanların bizimle ilgisi yok”
Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin kendi üyelerinin talebini karşılamak üzere ithalat yapmak istediğini vurgulayan Çelik, “Şu anda ithalatı bizden başka kimse yapamıyor. Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin üyelerine hayvan temin etmek yönünde talebi olunca, Et ve Süt Kurumu kendi kârını alarak, ki bu dolar bazında 20-30 sent civarındadır, bu ithalatı yaptı. Başkaları getiremediği için standartlara, şartlara uygun olarak Et ve Süt Kurumu hayvan getiriyor. Bunun dışında Brezilya’dan gelen hayvanlarla başkaca bir ilgimiz yok” diye konuştu.
(1)