Piyasa düzenlemesi amacıyla yapılacak sığır cinsi hayvanların ithalatında uyulacak teknik şartları, ilgili kurum belirleyecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Sığır Cinsi Hayvanlar İle Koyun-Keçi Türü Hayvanların İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, 8 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Teknik şartları kurum belirleyecek
Yeni Tebliğ ile Sığır Cinsi Hayvanlar ile Koyun-Keçi Türü Hayvanların İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliğ’in 8’inci maddesine yeni bir fıkra eklendi.
Buna göre, piyasa düzenlemesi amacıyla Bakanlar Kurulu Kararı ile tahsis edilen tarife kontenjanı kapsamında yapılacak sığır cinsi hayvan ithalatlarında teknik şartlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygun görüşü ile ilgili kurum tarafından belirlenecek.
Türkiye’de yaşanan kırmızı et açığının kapatılmasına yönelik ithalat, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından gerçekleştiriliyor.
ESK açıklaması
Bu arada ESK, bir gazetede yayımlanan “Hayvan İthalatında Büyük Vurgun” başlığıyla verilen habere ilişkin olarak kurum sitesinden yazılı bir açıklama yaptı.
Haberde; Macaristanlı büyük bir firmanın Güney Amerika ülkelerinden 20 bin angusu Macaristan’a getirerek, küpelerinin değiştirildiği ve bu angusların da büyük bir Türk firması üzerinden Türkiye’ye satılacağından bahsedildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Ülkemizin kırmızı et açığını kapatılmasına yönelik yapılan ithalat, bilindiği üzere Kurumumuz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu konuda amaç yurtdışı rekabeti oluşturmadan tek elden daha uygun fiyata ve daha kaliteli besilik hayvan tedarikinin sağlanmasıdır. Ancak gazetede çıkan bu tür haberler Et ve Süt Kurumunun bu amaca yönelik hizmetine ilişkin yanlış ve mesnetsiz algıların oluşmasına sebebiyet vermektedir.
“Macaristan ile sözleşmemiz yok”
Kurumumuzun 2017 yılı canlı hayvan ithalatına ilişkin Macaristan ile yapılmış sözleşmesi bulunmamaktadır.
Kurumumuzun canlı hayvan alım sözleşmelerinde ithal edilecek hayvanların sadece menşei değil, ayrıca orjinini de belirtilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle haberde yer alan Güney Amerika ülkelerine ait angusların, Avrupa Birliği ülkeleri angusları gibi gösterilerek alınması, sözleşme hükümlerine göre kesinlikle mümkün değildir.”
Açıklamada, besicilerin ithal edilen hayvanlarını kestiremediğine dair herhangi bir şikâyetin de kuruma ulaşmadığı, iddia sahiplerinin müracaatı halinde konunun incelenerek, çözüm üretileceği kaydedildi.
(11)