Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kalkınma Bakanlığı olarak genel beklentimiz keşke çok daha düşük noktalara gelse… Önümüzdeki dönemde bir taraftan fiyat istikrarın güçlendiği bir taraftan da genel güvenin güçlendiği bir ortamda bunların aşağı doğru gelmesi temennimiz” ifadelerini kullandı. Yılmaz Doğu ve Güneydoğu Bölgelerindeki operasyonlarda evini terk edenleri istedikleri yerde ikamet edilmesinin sağlandığını belirterek, gıda ve beslenme desteği olarak aile başına 1000 lira verildiğini kaydetti.
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile bir araya gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sadece Merkez Bankası’nın faizi değil; Hazine’nin borçlanma faizi ve özellikle bankaların uyguladığı faizlerin de son derece önemli olduğunun altını çizdi. “Temennimiz Hazine, Merkez Bankası, bankaların uyguladığı her çeşit faizin daha aşağı gelmesi” değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, düşük enflasyonun büyümeye katkı sağlayacağını belirtti.
“Merkez Bankası’ndan her konuda çözüm üretmesi beklenemez”
Yılmaz, öngörülebilirliğin artmasıyla yatırımların da artacağına dikkat çekerek, Merkez Bankası’nın temel görevinin, fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirtti. Yılmaz ayrıca, Merkez Bankası ile ilgili yasa değişikliği anlamında bir çalışma olmadığını ve Merkez Bankası kanununun bir sorun görmediğini dile getirdi. Yılmaz, “Yasada fiyat istikrarı hedefi ile çelişmemek kaydıyla büyümeyi desteklemek var. Bu iyi uygulanırsa yasada değişiklik gereği görmüyorum” dedi. TCMB’den hak ettiğinin üzerinde bir şeyler beklememek gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, “Merkez Bankası sadece belirli bir politika alanıyla ilgili bir kurum, her konuda bir sonuç üretmesi beklenemez” dedi.
Doğu ve Güneydoğu Bölgelerine 150 milyon lira kaynak
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan terör süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Cevdet Yılmaz, bölgenin yeniden imarı ve bölge insanının daha güvenli ve nitelikli bir yaşama kavuşturulması için çalışıldığını kaydetti. Bölge ekonomisine yansıyan olumsuzluğu hafifletmek için 150 milyon lira kaynak tahsis edildiğini bildiren Yılmaz, Faizsiz kredi olarak kullanılmasını sağlayacaklarını ve Sur’da 3 bin, Cizre’de 2 bin, Silopi’de 1200, İdil’de 700 gencin toplum yararına çalışma şartları kapsamında istihdam edileceğini kaydetti.
Silopi’de çalışmalar başladı
Bu kapsamda halkın zarar ve ziyanının tespit edilmesi ve giderilmesiyle kendisinin görevlendirildiğini hatırlatan Yılmaz, konuya 3 eksenli yaklaşıldığını söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu şehirleşme planlarını yapmaları için ‘riskli alanlar’ kabul ederek yeni planlama yaptırıyoruz. İlk etapta şehirlerin fiziki altyapısının yeniden inşası, alt ve üst yapıların tamamlanmasına başlanacak. Silopi’de çalışmalar başladı. İller Bankası ile su ve kanalizasyon sistemleri yenilenmeye başladı. Karayolları ise daha geniş yol çalışması başlattı. Parklar, oyun parkları yapılması çalışmaları yürütülüyor. Muhtarlarla birlikte zararları tespit ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çok sayıda ekibi devreye soktu. 10 bin liranın altındaki zararları nakit ödüyoruz. Üstünde olanları ev yapımı gibi fiziki desteklerle, yeni yaşam koşulları oluşturma şeklinde karşılıyoruz.”
Suriyeli sığınmacılara mesleki eğitim
Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara mesleki eğitim verilmesi gerektiğine de dikkati çeken Yılmaz, “Uygun koşullarda bu insanların daha üretken hale getirilmesini sağlamalıyız. Çeşitli adımlar atıldı. Bu çerçevede ekonomik hayata katkıda bulunmaya başladılar” diye konuştu.
Kadınlara ‘mikrogirişimcilik’ desteği
Kalkınma Bakanı Yılmaz, söz konusu bölgedeki terörün oluşturduğu kaygıyı ekonomik ve sosyal faaliyetlerle insanların üzerinden atacaklarını anlattı. Kadınlara ‘mikrogirişimcilik’ desteğini Şırnak’ta başlattıklarını ve bunun mesleki eğitim ile birlikte olacağını ifade eden Yılmaz, yine sosyal desteklerin gıda ve barınma şeklinde sürdürüleceğini belirtti. Yılmaz, şöyle devam etti: “Operasyonda evini terk edenleri istedikleri yerde ikamet edilirlerken gıda ve beslenme desteği olarak aile başına 1000 lira veriyoruz.”