Gıda üreticileri, uzmanların tahminlerinin aksine gıda israfı konusunda oldukça başarılı. Ancak halen, israf seviyesinin azaltılabileceği 290 milyon avroluk (220 milyon İngiliz sterlini) bir fırsat var. Gıda sektörü israfı daha da fazla azaltmayı hedefliyor.
İngiltere’nin israf konusundaki danışman firmalarından WRAP, gıda israfını analiz etmeye yönelik yeni bir yaklaşımı kullanarak, israf edilen gıda ürünlerinin, üretimden kaynaklanan organik israfın yarısı kadar olduğunu belirledi.
Gıda sektörü, israf konusunu ciddiye alıyor. Firmaların 2011 ile 2014 arasında gıda israfını %10 azaltmayı başardığı da düşünüldüğünde, israf miktarının azaldığı anlaşılıyor.
Gıda üretim fazlası ve israfının toplamı 2,4 milyon ton. İngiltere üretiminin %4,2’sine denk gelen bu miktarın 1,7 milyon tonu gıda israfı olarak belirlendi, 635.000 tonu hayvan yemi üretmek için kullanıldı, 42.000 tonu ise tekrar dağıtıldı.
‘Gıda sektörü aslında oldukça verimli’
Bugüne kadarki en kapsamlı süpermarket gıda israfı değerlendirmesini sunan WRAP raporu, önlenebilir gıda israfının %80’inin 5 alt sektörden kaynaklandığını gösterdi. Bu alt sektörler şu şekilde: süt ve süt ürünleri, et ürünleri, kümes hayvanları ve balık, oda sıcaklığında saklanabilen ürünler, taze meyve sebze işleme, ve fırıncılık, kek ve kahvaltılık gevrekler. Bazı alt sektörler, diğerlerine kıyasla çok daha büyük israf önleme potansiyeline sahip.
Gıda sektörü için ‘oldukça verimli’ ifadesini kullanan WRAP, 2025 yılına kadar, israfı 355.000 ton daha azaltmanın mümkün olduğunun altını çizdi. Bu miktarın %44’ü önlenebilir, %20’si tekrar dağıtılabilir ve %36’sı ise hayvan yemine dönüştürülebilir nitelikte.
İsrafı yukarıda anlatıldığı şekilde azaltmak, işletmelerin 290 milyon avroluk tasarruf yapmasını sağlayabilecek olsa da, bunu yapmak kolay değil. Oldukça kısa raf ömrüne sahip bazı ürünlerin de dahil olduğu tüketilebilir gıdaların dağıtımının azami seviyeye çıkarılması gerekiyor.
Tekrar dağıtımın iyileşmesi gıda israfı açısından önemli
Tedarik zincirinin farklı noktalarında tekrar dağıtım konusunda birçok çalışma yapılabilir. WRAP’a göre 270.000 tonluk potansiyelin yalnızca 47.000 tonu şu anda dağıtılıyor.
Yeni düzenlemelerin endüstriyi israfı önlemeye yönlendirmesi bekleniyor. Fransa’daki yeni yasa ve İtalya’daki benzer çalışmalar sonrasında, İngiltere’deki Gıda İsrafını Azaltma Yasası’na verilen destek arttı.
Ancak en büyük gıda firmalarını tedarik zincirindeki israf detaylarını yayınlama ve yenilebilir gıdaları tekrar dağıtma konusunda zorlayacak olan tekliflerin gecikmeler ve devlet desteğinin olmaması nedeniyle başarısız olduğu görülüyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(20)