Temel gıda ürünlerine ait gıda fiyatları endeksi 2016 ortalaması, 2015’e kıyasla %1,5 düştü ve 161,6 puan olarak gerçekleşti. 2016 yılındaki düşüşle birlikte fiyatlar üst üste 5. yılda düşmüş oldu.
Her ay yayınlanan FAO Gıda Fiyatları Endeksi‘nin en sonuncusu 12 Ocak’ta yayınlandı.
Şeker ve palm yağı gibi El Nino’dan etkilenen tropikal ürünlerin FAO Gıda Fiyatları Endeksi üzerinde oluşturduğu artış baskısı, temel tahıl ürünlerindeki iyi hasat ve olumlu beklentiler tarafından dengelendi.
Aralık ayında Kasım ayına kıyasla değişmeyen endeks 172 puan olarak gerçekleşti.
FAO Gıda Fiyatları Endeksi nedir?
FAO Gıda Fiyatları Endeksi, 5 temel gıda emtia grubunun uluslararası piyasa fiyatlarını takip eden ticaret ağırlıklı bir endeks. Endeks kapsamında incelenen 5 temel gıda grubu şu şekilde: temel tahıllar, bitkisel yağlar, süt ürünleri, et ve şeker.
İstikrarlı bir düşüşün yaşandığı 2016 yılında tahıl fiyatları 2015’e kıyasla %9,6, 2011’e kıyasla %39 düştü. Öte yandan şeker ve bitkisel yağ fiyatları önceki yıla kıyasla sırasıyla %34,2 ve %11,4 oranında artış gösterdi.
Kıdemli bir FAO ekonomisti olan Abdolreza Abbassian, “Para birimlerindeki değişiklikler gibi ekonomik belirsizliklerin bu yıl gıda piyasasını daha da fazla etkilemesi bekleniyor” yorumunu yaptı.
Aralık ayında tahıl fiyatları istikrarlı seyrederken, süt ürünleri ve bitkisel yağ fiyatları arttı
Eylül ayından bu yana istikrarlı seyreden FAO’nun Tahıl Fiyatları Endeksi Aralık ayında %0,5’lik bir artış görüldü. Son dönemde pirinç ve mısırın piyasa fiyatları artarken; Avustralya, Kanada ve Rusya Federasyonu’ndaki üretim tahminlerinin beklenenden daha yüksek olması buğday fiyatlarını düşürdü.
FAO’nun Bitkisel Yağ fiyatları Endeksi Kasım ayına kıyasla %4,2 arttı. Çift haneli bir yıllık artış oranının görüldüğü endeks 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hem palm yağı hem de soya yağının piyasa fiyatları arttı. Palm yağı küresel stok seviyesinin düşük olması ve arzın zayıflığı nedeniyle artarken, Kuzey ve Güney Amerika’daki biyodizel sektörlerinin kullanımının artması yönündeki beklentiler soya yağının fiyatını yükseltti.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi de Kasım ayında kıyasla %3,3 arttı. Tereyağı, peynir ve tam yağlı süt tozu fiyatlarının yüksek olması ile Avrupa Birliği ve Okyanusya’daki verimin sınırlı kalması bu artışın nedeni.
Yıl boyunca üçte bir oranında artan FAO Şeker Fiyatları Endeksi’nde 2016’nın son ayında %8,6’lık bir düşüş yaşandı. Bu keskin düşüşün nedenleri Brezilya realinin ABD doları karşısında keskin düşüşü ve Brezilya’nın en önemli şeker kamışı yetiştirme bölgesi olan Merkez Güney’deki üretim tahminlerinin %18 artması.
FAO Et Fiyatları Endeksi revize edilmiş Kasım ayı seviyesine kıyasla %1,1 düştü. Et fiyatlarının 2016 yılındaki ortalama değeri, 2015 ortalamasının %7 altındaydı. Bunun nedeni, büyükbaş ve kümes hayvanı etlerinin uluslararası fiyatlarındaki düşüş.
(11)