İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, İngiltere’deki enflasyon son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bir süredir yaşanmayan gıda enflasyonu, 2017 yılında geri dönecek.
İngiltere’de, gıda ve içecek ürünlerindeki enflasyon baskısı, artan hammadde fiyatları ve diğer maliyetlerden kaynaklanıyor.
İngiltere’deki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ekim ayında %0,9, Kasım ayında ise %1,2 artmıştı. Bu oranlar, TÜFE’nin %1,3 arttığı Ekim 2014’ten bu yana en yüksek artış.
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından bildirilen artışın esas nedeni giysi, motor yakıtları, birtakım eğlence ürünleri ve kültürel ürünlerinin fiyatlarındaki artış. Bununla birlikte birçok endüstri yorumcusu gıda fiyatlarının yıl boyunca artmasını bekliyor.
Haziran ayında verilen Brexit kararı sonrasında İngiliz sterlininin avro ve dolar karşısındaki kaybı da burada önemli etken olarak kabul ediliyor.
Yoğun rekabet ve gıda enflasyonu
Süpermarketler, aralarında yaşadıkları yoğun rekabet nedeniyle ortaya çıkan baskıyı tedarikçilerine yüklemeye çalıştı. Buna karşın bazı çok uluslu markalı gıda üreticileri maliyetleri yansıtma yönünde adımlar attı. Diğer firmaların da bu trendi takip etmesi bekleniyor.
Fiyatları arttırma yönünde girişimlerin bazıları başarılı, bazıları ise başarısız olsa da, yükselen maliyetleri tüketiciye yansıtma eğilimi gittikçe artıyor.
Sterlinin avroya karşı değer kazanmaması halinde bu durum kaçınılmaz gibi görünüyor.
ONS, Kasım 2016’da gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyon üzerinde en büyük düşüş baskısı oluşturan kategori olduğunu açıkladı.
2017 yılında İngiltere’de enflasyon ne kadar olacak?
Kasım ayında tüm diğer büyük kategorilerdeki fiyatlar arttı. ONS, nakliyat fiyatlarının da 2015 yılında ve 2016 yılının başında düşüş yönünde bir baskı oluşturdu. Ancak 2016 yılı ilerledikçe artış yönünde en büyük baskıyı oluşturan unsur olarak karşımıza çıktı.
İngiltere Merkez Bankası’na göre enflasyon 2017 yılında %3’e yükselecek.
(7)