Tüketicilerin bilinçlenmesiyle kaliteli, güvenli, olabildiğince uzun raf ömrüne sahip, uygun fiyatlarda satışa sunulan ve zengin çeşitlilikte gıda ürünlerine olan talep giderek artıyor. Gıda ambalajlama teknolojilerinin ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin geliştirilmesi gereksiniminin ortaya çıkmasıyla TÜBİTAK, teknoloji firmaları ve üniversitelere yönelik Akıllı/Aktif Ambalaj Malzeme ve Teknolojilerinin Geliştirilmesi Çağrısı yayımladı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), sanayi kuruluşlarının, iç tüketim ve ihracata yönelik akıllı ve aktif ambalajların geliştirilmesini hedefleyen Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek.
Gıda üretim ve dağıtımının merkezileşmesi, ticaretinin küreselleşmesi, gıda kalite ve güvenliğinin sağlanması ve takibi, yeni gıda ambalajlama teknolojilerinin ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin geliştirilmesini gerektiriyor.
Gıda üretimi ve ambalajlanması alanındaki son gelişmelerle geleneksel ambalajlama teknolojilerinin yerini, yeni nesil fonksiyonel ambalaj (aktif ve akıllı) teknolojileri almaya başladı. Gerek gıda güvenliğinin artırılması ve gerekse gıdaların raf ömrünün uzatılması için büyük önem taşıyan aktif ve akıllı ambalaj teknolojilerinin yakın bir gelecekte üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle daha yaygın bir biçimde kullanılması bekleniyor.
TÜBİTAK da bu ihtiyaçlardan yola çıkarak teknoloji firmaları ve üniversitelere yönelik Akıllı/Aktif Ambalaj Malzeme ve Teknolojilerinin Geliştirilmesi Çağrısı yayımladı.
Çağrıyla, bozulmuş bir ürünün önceden fark edilebilmesinin sağlanması için akıllı ambalajlama ile raf ömrü boyunca ürün kalitesini ve dış ortam durumunu gösterebilen sistemlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca aktif ambalaj kullanımı ile ürün kalite ve raf ömrünün uzatılması, gıda güvenliğinin sağlanması ve böylece pazardaki rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Çağrı kapsamında, konuyla ilgili sanayi kuruluşlarının, iç tüketim ve ihracata yönelik akıllı ve aktif ambalajların geliştirilmesini hedefleyen Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi planlanıyor.
– Gıdaları uzun süre iyi muhafaza edecek akıllı ve aktif ambalajlama teknolojilerinin geliştirilmesi
– Tutucular (oksijen, karbondioksit, nem, etilen ve benzeri) ve salıcılar (etanol, antimikrobiyaller, antioksidanlar, koruyucu maddeler, kükürtdioksit ve benzeri) içeren aktif ambalaj sistemleri
– Sensörler (gaz sensörleri, biyosensörler ve benzeri), indikatörler (tazelik, sızıntı, patojen, sıcaklık ve zaman kontrolü, metabolik ürünler ve benzeri)
– Kendi kendini ısıtan/soğutan ambalajlar
– Mikrodalga susceptor sistemleri
– RFID etiket uygulamalarını (lojistik takip, izlenebilirlik vb) kapsayan sistemlerin geliştirilmesi
– Biyobozunur ambalajların aktif ve akıllı ambalaj sistemleri ile entegrasyonu
– Akıllı ambalaj üretimine yönelik mikroçip sistemleri ve nano-malzeme uygulamaları
– Soluyabilen filmler. AA
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(40)