Türkiye, geçen sezon 950 ton fındık ihraç ettiği Çin’e 1 Eylül’de başlayan ve 31 Ağustos’ta bitecek 2015-2016 sezonunda 3 bin 750 ton satış gerçekleştirdi. KFMİB Grubu Başkanı Edip Sevinç, toplamda 245 bin ton fındık ihracatı öngörüldüğünü belirterek, Çin’e ihracat edilen fındıktan 39 milyon dolar döviz girdisi elde edildiğini kaydetti.
Bu sezon bazı ülkelere ihracatın arttığını, bazılarına ise düştüğünü dile getiren Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Sevinç, en fazla artış yaşanan ülkelerin başında Çin’in geldiğini söyledi.
Sevinç, Çin’e ihracat edilen fındık miktarının yaklaşık yüzde 300 oranında arttığına işaret ederek, “Miktar bazında ihracat edilen fındık diğer ülkelere oranla az olsa da yaşanan bu artış bizleri sevindirmiştir. Bu sezon sonu itibarıyla Çin’e yapılan ihracatın 4 bin tonun üzerine çıkması beklenmektedir” dedi.
Geçen sezon Çin’e ihracat edilen 950 ton fındıktan yaklaşık 12 milyon dolar döviz sağlandığını belirten Sevinç, bu sezon ise 3 bin 750 ton fındıktan 39 milyon dolar döviz girdisi elde edildiğini kaydetti.
Sevinç, gelecek yıllarda Çin’e gerçekleştirilen ihracat miktarının daha da artmasının beklendiğini ifade ederek, “Açıkçası Çin oldukça önemsediğimiz bir pazardı. Bu pazarda Türk fındığının yer alması çok çok önemli” diye konuştu.
Çinlilerin Türk fındığını çok sevdiğini belirten Sevinç, Fındık Tanıtım Grubu’nun faaliyetlerinin bu ülkede devam edeceğini, hedeflerinin Çin pazarını daha da büyütmek olduğunu vurguladı.
Sevinç, bu sezon Rusya’ya olan ihracatın ise yüzde 46 düştüğünü, Almanya ve İtalya’ya ise ihracatın geçen yıllara oranla artış gösterdiğini sözlerine ekledi.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) içindeki birlik ve karşılıklı güvenin güçlenmesini, kapsamlı işbirliğinin derinleşmesini amaçlayan beş maddelik öneri ortaya koydu.
SİÖ Devlet Başkanları Konseyi’nin 16. toplantısı bugün Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapıldı.
Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantıda yaptığı konuşmada, SİÖ’nün temel amaç ve ilkelerinin izlenmesi, farklı alanlardaki işbirliği stratejilerinde düzenlemeler yapılması ve örgütün dinamizminin korunması gerektiğini vurguladı.
Xi Jinping, konuşmasında Shanghai Ruhu’nun yerine getirilmesi, güvenlik meselesine öncelik verilmesi, somut işbirliğinin genişletilmesi, kültürel zeminin pekiştirilmesi, dışa açıklık ve kapsayıcılık ilkelerinin izlenmesi olmak üzere beş maddeden oluşan bir öneri ortaya koydu.
Diğer yandan, toplantıya katılan liderler arasında karşılıklı saygı, komşuluk ve dostluk ilkeleri temelinde, her alanı kapsayan etkili işbirliğinin derinleştirilmesi, bölgedeki istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmaya katkılar yapılması konusunda fikir birliği sağlandı.
İpek Yolu Ekonomik Kuşağı çağrısına destek veren liderler, bu çerçevedeki işbirliğinin ilerletilmesi, uluslararası hukuk temelinde denizlerdeki hukuki düzenin korunması, terörist, bölücü ve aşırıcı güçlerle mücadelede işbirliğinin yoğunlaştırılması konularında da mutabık kaldı.
Liderler, başta “SİÖ’nün 15. yılı, Taşkent Deklarasyonu” olmak üzere, bir dizi karara ve belgeye de imza attı.
Toplantıda ayrıca, SİÖ Devlet Başkanları Konseyi’nin 17. toplantısının Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması kararlaştırıldı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)