4 kıta ve 16 ülkeden 250 markayı tek bir çatı altında toplayan Fi Istanbul 2016 Gıda Bileşenleri Fuarı; 4 Mayıs’ta kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Fi Istanbul 2016’yı, yaklaşık 80 ülkeden 5 bin 400 sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Dünyanın en prestijli gıda etkinliği kabul edilen Uluslararası Gıda Bileşenleri Fuarı Food ingredients’in (Fi) bölgesel kolu Fi Istanbul 2016 Gıda Bileşenleri Fuarı, 4 Mayıs’ta başladı. Bu yıl dördüncü kez, Türkiye’nin ilk jelatin markası Seljel’in Altın sponsorluğunda düzenlenen Fi Istanbul 2016’yı, yaklaşık 80 ülkeden 5 bin 400 sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Gıda ve gıda bileşenleri pazarındaki en son yenilikleri ve sektörü ilgilendiren tüm gereksinimleri İstanbul Kongre Merkezi’nde tek bir çatı altında buluşturan Fi Istanbul 2016’nın açılışına İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Nazif Koca, UBM EMEA (İstanbul) Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı, UBM EMEA (İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, UBM EMEA (İstanbul) Fuarlar Grup Direktörü Orhan Çağlayan, GIDAKAT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Çetin Duruk’un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Gıda bileşenleri endüstrisi, 2018 yılında 40 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak
Fuarın açılışındaki konuşmasında gıda güvenliğinin sağlanmasında gıda bileşenlerinin stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan UBM EMEA (İstanbul) Fuarlar Grup Direktörü Orhan Çağlayan, “Artan nüfus ve azalan kaynaklar açısından bakarsak gıda bileşenleri gıda güvenliğinde daha da büyük öneme sahip. Öyle ki, yiyeceklerin bozulmasını önleyerek raf ömrünü uzatan, lezzet katan gıda bileşenleri endüstrisinin ekonomik büyüklüğünün, 2018 yılında global düzeyde 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. UBM EMEA (Istanbul) olarak amacımız; katılımcı ve ziyaretçilerimizin bu pastadan daha büyük pay almalarına destek vermek” dedi.
Türkiye’nin ekonomisinin büyüdüğüne ve Avrupa’nın aksine genç nüfusa sahip olduğuna değinen Orhan Çağlayan, “Türkiye pek çok sektöre yeni iş fırsatları sunan cazip ve dikkat çekici bir pazar. UBM EMEA (Istanbul) olarak çalışma stratejimizin odağında, İstanbul’un EMEA bölgesinin cazibe ve ortak buluşma noktası olması yer alıyor. Bu nedenle üç yıl önce, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve yüzlerce yıldır bölgede gıda bileşenleri için ticari bir merkez konumunda olan Türkiye’yi, uluslararası Fi rotasına dahil ettik” şeklinde konuştu.
Mehmet Çetin Duruk: Sektör paydaşları ortak paydada buluşacak
Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği GIDAKAT Başkanı Dr. Mehmet Çetin Duruk da, GIDAKAT olarak, Gıda Bileşenleri Fuarı’nı çok önemsediklerini ve en başından beri desteklediklerini söyledi. Duruk, “Fi Istanbul’un genel amaçlı gıda fuarlarından en büyük farkı ve artısı, gıda bileşenleri üzerine özelleşmesi ve iki yılda bir yapılan sektör fuarlarının aksine her yıl gerçekleşme başarısını göstermesi. Fuar süresince düzenlenecek seminerlerdeki konular da fuara ayrı bir renk ve özellik katacak. Bu seminerler ile gıda bileşenleri, katkı maddeleri, gıda güvenliği ile ilgili pek çok alt konuda tebliğ ile tartışma, tanıma ve tanıtma imkânı bulunabilecektir. Böylece resmi ve özel sektör üretici ve kullanıcı firmaları, kamu araştırma ve kontrol kuruluşları, üniversiteler ile sivil toplum kuruluşlarının bu ortak paydada buluşma fırsatı da doğmuş olacaktır” dedi.
Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı bir araya getiren bölgenin ilk gıda ve gıda bileşenleri fuarı olan Fi Istanbul 2016, gıda hammaddeleri, bileşenleri, yardımcı maddeleri, doğal içerikler ile Ar-Ge, pazarlama, kalite kontrol ve danışmanlık gibi sektörü yakından ilgilendiren tüm gereksinimleri ve yenilikleri bünyesinde toplayarak, katılımcılarının gıda bileşenleri endüstrisindeki pazar paylarını artırmasına destek oluyor.
Fi Istanbul 2016, sektöre yönelik etkinliklerle de dikkatleri üzerine çekti
Gıda bileşenlerine ilişkin trendlerin ve pazardaki gelişmelerin konuşulduğu Fi Istanbul 2016’da yer alan konferanslar ilgiyle karşılandı. “Küresel gıda sektöründe zirvedeki trendlerin keşfedilmesi”, “Tuzu azaltma yaklaşımları”, “Temiz etiket trendine uymak için yeniden formülasyon” gibi sektöre dair ilgi çekici konuları içeren konferanslar, fuar süresince devam edecek.
Tuzu azaltma yaklaşımları konulu panelde konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “En fazla tuz kullanımı yapan ülkeler arasındayız. Özellikle Güney Anadolu, yani proteinin fazla olduğu, kebap türünün fazla olduğu yerler, 24 gramla şampiyonlar arasında diyebiliriz. Esas 18 gram. Son 5 senede Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız kampanya ile 3 gram azaltıldı ve 15 grama düşürmüş durumdayız. 3 gram böbrek sağlığı ile ilgili 1,5 milyar dolar tasarruf sağmış durumda. Bu nedenle iyi iş yaptığımıza inanıyoruz” dedi.
“Ekmekte tuzu yaklaşık yüzde 50 azalttık”
Bu 3 gramı nasıl azalttıklarını da açıklayan Timur Erk, “Tüketimi fazla olan ekmekten başladık. İstanbul Halk Ekmek ile konuştuk, ilk defa orada bir yüzde 25 azaltma oldu. Kademeli olarak bir yüzde 25 daha azalttık. Türk insanının tükettiği ekmeğin tuz gramajı yüzde 50 azalmış oldu. Farkındalık oluşturmaya çalıştık. Burada yaptığımız en önemli konu masalardan tuzlukların kaldırılmasına destek vermek. Tuza erişimi zorlaştırmaya çalıştık” diye konuştu.
Tuzun hipertansiyon, hipertansiyonun da kalp ve böbrek rahatsızlıkları demek olduğunu vurgulayan Erk, “Tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik uğraş vermek, herkesin yapması gereken konudur. Biz bu işi en iyi 9-10-11 yaş grubu ile devam ediyoruz. İlkokullara gidiyoruz ve burada verdiğimiz eğitimlerle farkındalık yaratıyoruz” dedi.
Fi İstanbul 2016’da yer alan konu başlıkları şöyle:
▪ ‘Innova Market Insights ile 2016’nın ilk 10 trendi’
▪ ‘Tuzu azaltma yaklaşımları’
▪ ‘Yaşam tarzımızda kalorileri doğal kaynaklardan elde edilen seçeneklerle dengelemek
▪ Gıda ve İçecek üreticilerinin önündeki zorluklar ve çözümler nelerdir?’
▪ ‘Gelişen mevzuat ortamının aydınlatılması’
▪ ‘Gıda sektöründe AR-GE ve yatırım destekleri’
▪ ‘Sağlık talepleri: sağlık ve yaşam trendine uyma yolunda düzenlemelerin neden olduğu engelleri aşmak’
▪ ‘Temiz etiket üzerine’
▪ ‘Gıda ürünleri ve fonksiyonel bileşenlerin seyreltilmesi sorununu ele almak’
▪ ‘Helal Sertifikasının önemi ve sunduğu fırsatlar’
▪ ‘Helal sertifikası ve Helal üretimin karşı karşıya olduğu engel, zorluklar ve çözümü’
▪ ‘Türkiye mandıra sektöründe yatırım fırsatları’
▪ ‘Dört nesle yayılan tüketim ve nörobilim’
3 Kıta ve 14 Ülkeden Alım Heyeti
Ekonomi Bakanlığı desteği ve İstanbul İhracatçı Birlikleri koordinasyonu ile 3 kıtadan 14 ülkeden gelen alım heyeti Fi İstanbul 2016 fuarında ağırlanıyor. Fuar katılımcılarının yeni pazarlara açılması ve yeni işbirliği zemini hazırlamak amacı ile organize edilen alım heyeti programında katılımcılar heyet kapsamında gelen gıda firmalarının satın alma temsilcileri ile ikili görüşmeler yaptı. Alım Heyeti programı kapsamında, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından; Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Gürcistan, İsrail, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tunus ve Ürdün’den satın alma yetkilileri fuara geldiler.
Gıda bileşeni firmalarının yenilikçi ve inovatif ürünleri de, Fi Istanbul 2016’da “innovation zone”da bir araya geldi. Firmaların yenilikçi ürünlerini sergiledikleri alan ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(15)