Yeni doğan bebeklerde doğumdan 2 hafta kadar sonra başlayan ve dördüncü aya kadar devam eden gaz problemlerinin en aza indirilebilmesi için annelere beslenme konusunda önerilerde bulunan Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Annelik kuşkusuz her kadın için tarifi olmayan bir duygu. Ancak doğum sonrası annelerde ve bebeklerde görülen gaz şikayetleri sıkıntılara yol açabiliyor. Bebeklerde yoğun olarak yaşanan gaz sancıları ‘infantil kolik’ olarak adlandırılıyor” dedi. Enç, gaz problemlerini önlemede etkili beslenme önerileri şöyle sıraladı:
-Emziren anneler kuru fasulye, karnabahar, lahana, soğan, portakal, limon, greyfurt gibi gaz yapan besinleri tüketmekten kaçınmalıdır.
-Çay, kahve gibi kafein içeren besinler gaz yapıcı özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olabilir.
– Gaz problemi çok fazla oluyorsa çiğ olarak sebze ya da meyve tüketilmemelidir. Pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tercih edilmelidir.
-Papatya, rezene, meyan kökü, güvercin otu, oğulotu, nane gibi bitkilerin çayları ve baharatlardan kimyon gaz problemi için çözüm yolu olabilir.
-Emziren anneler emzirme sırasında göğüs değiştirmeden önce bebeğin gazını çıkarmalıdır.
-Gaz yapmaması için, kuru baklagiller önce haşlanıp suyu dökülmeli ve sonra pişirilmelidir.
-Mutlaka meyve suları tüketilmelidir. Doktora danışmadan asla ilaç kullanılmamalıdır.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(10)