Soğukların tarım üretimini de etkilemeye başladığı Ekim ayında üretici ve markette fiyatları düşen ürünler ile fiyatı artan ürünler ile üretici market fiyat farkı da belli oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), üretici market fiyatlarında Ekim ayı araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Fiyatları artan ve azalan ürünler
Buna göre, Ekim ayında markette 33 üründen 21’nde, üreticide 29 üründen 19’nda fiyatlar azaldı veya artmadı. Markette 12, üreticide ise 10 üründe fiyatlar arttı.
Ekim’de en fazla fiyatı artan ürün markette yüzde 23,80 ile patlıcan, üreticide yüzde 15,03 ile yeşil soğan oldu.
Fiyatı en fazla düşen ürünler içinde markette yüzde 19,37 ile kuru incir, üreticide yüzde 25,52 ile elma ilk sırayı aldı.
TZOB tarafından izlenen 34 üründe yüzde 194,69 fiyat farkı görüldü. Bu rakam, Eylül ayında 30 üründe yüzde 185,90 olmuştu. Fiyat farkı ortalamasında 8,79 puan artış meydana geldi.
Yapılan belirlemelere göre, kuru kayısı 5, mandalina 4,8, elma 4,6, patates 4,3, limon 3,9, kabak, pırasa ve lahana 3,8, kuru incir 3,5, süt 3,4, domates 3,3, maydanoz, havuç, kuru soğan, patlıcan 3,1, kuru üzüm 3 kat fazlaya tüketiciye satılıyor.
Fiyat artışlarının başlıca nedeni sıcaklıkların düşmesi
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, hava sıcaklıklarının düşük seyretmesiyle birlikte açıkta yetiştirilen ürünlerde hasadın sonuna gelinmesiyle fiyatlarda artış yaşandığını söyledi.
Üreticide fiyatı en çok düşen ürünün elma olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı, her ne kadar üreticimizin yüzünü güldürse de komşu ülkelerde yaşanan sorunların devam etmesi, elma üreticilerimizi olumsuz etkilemektedir. Ülkemizin elma ihracatında önemli yeri olan dört ülke Rusya, Suriye, Irak ve Mısır’dır. Ancak son yıllarda bölgede yaşanan kaosun olumsuz etkileri ve Rus ambargosu elma ihracatımızı olumsuz yönde etkilemiştir. Elma üreticilerimiz umduğunu bulamadığı gibi fiyatlar da düşmeye devam etmektedir. Elma fiyatları geçen aya göre yüzde 25,52 gerilemiştir.” dedi.
Kabak ve salatalıkta serada üretimin başlamış olmasının, fiyat düşüşünde etkili olduğunu kaydeden TZOB Başkanı Bayraktar, “Limonda ise ihracat iadelerinin henüz belli olmamasına bağlı olarak piyasada yaşanan durgunluk, fiyatlarda düşüşe neden olmuştur. Kuru soğan ve patateste yaşanan pazarlama sorunları fiyatlarda düşüşe yol açmıştır” ifadelerini kullandı.
(7)