Dünya Makarna Günü 2016 (World Pasta Day 2016), makarna sektörü temsilcilerini, 25 Ekim’de Rusya’nın Başkenti Moskova’da buluşturdu.
Makarna sektöründeki gelişmeler ve makarnanın sağlık faydalarının ele alındığı etkinliğine katılan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye’de makarna üretimi ve tüketimine ilişkin bilgiler verdi.
Üretimde üçüncü, ihracatta ikinci sıradayız
Makarna üretiminde 1 milyon 400 bin ton ile ABD ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye, makarna ihracatında ise İtalya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Geçen yıl 672 bin ton makarna ihracatı karşılığında 418 milyon dolar gelir elde eden Türkiye, 2016 yılının Ocak-Ağustos döneminde ise 560 bin ton makarna ihracatı gerçekleştirdi.
Türk makarnasının kalitesiyle dünyada ayrı bir yere sahip olduğunu belirten Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, “Türk makarnası, kalitesiyle dünyada adından söz ettiriyor. Buğdayın ana vatanı olan ve dünyanın en kaliteli durum buğdaylarının yetiştirildiği Türkiye’de üretilen makarna, 152 ülkedeki tüketicilerin sofrasını süslüyor” dedi.
Dünyada makarna tüketimi
Uluslararası Makarna Örgütü’nün (International Pasta Organisation-IPO) verilerine göre, dünyada bir yılda ortalama 14 milyar 278 milyon tabak makarna tüketiliyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde en sık tüketilen gıdalar arasında yer alan makarna tüketiminde ilk iki sırada İtalya ve ABD bulunuyor. Türkiye ise makarna tüketiminde dünya ülkeleri arasında 19. sırada. Dünyada kişi başına makarna tüketimi yaklaşık 15 kg iken, Türkiye’de bu rakam 8 kg civarında.
Zengin bir çeşitliliğe sahip olan, tüketiminde çeşitli soslarla lezzet katılan makarna, bilinenin ya da son yıllarda iddia edilenin aksine kilo almak bir yana verdiği tokluk hissi ile kilonun korunmasına da yardımcı oluyor.
(5)