Fransa’nın Başkenti Paris’te 30 Kasım-12 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleşen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda 196 ülkenin üzerinde uzlaşmaya vardığı Paris İklim Anlaşması, BM Genel Merkezi’nde çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı törenle imzaya açıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Zamana karşı yarışıyoruz” dedi.
Türkiye adına anlaşmayı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte imza törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı imzaladı.
Türkiye dahil 171 ülkenin, imzaya açıldığı ilk gün anlaşmaya imza atmalarıyla birlikte, 1982 yılında ilk günde 119 ülke tarafından imzalanan Deniz Hukuku Sözleşmesinin rekoru da kırılmış oldu.
Anlaşma ile karbon salınım oranlarının düşürülmesi ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesi amaçlanıyor. Anlaşmaya imza atan ülkelerin ulusal parlamentolarında da anlaşmayı onaylamaları halinde, yürürlüğe girmesi için öngörülen karbon salınımının yüzde 55’ini oluşturan 55 ülkenin onayı şartı da yerine gelmiş olacak.
İmza töreni sonrasında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, tarihi Paris İklim Değişikliği ile Mücadele Anlaşmasına atılan imzalarla hükümetlerin, “gelecekle bir anlaşma yaptığını” söyledi.
İklim değişikliği ile mücadele için izlenecek yeni yolun “güvenoyu” aldığını, ancak, elde edilen siyasi ivmenin kaybedilmeden daha da hızlandırılması gerektiğini belirten Ban, “Zamana karşı yarışıyoruz. Tüm ülkeleri hedeflerini büyütmeye çağırıyorum” dedi, dünya liderlerinden de verdikleri siyasi desteği sürdürmelerini istedi.
Ban, sivil toplum ve gençlerden de hükümetlerin verdiği sözleri yerine getirip getirmediklerini takip etmelerini beklediğini söyledi.
Anlaşmaya varılmasının uzun bir süre aldığını, bundan sonra gidilecek yolun da uzun olacağını ifade eden Genel Sekreter, “Ufka baktığımızda geleceği, yeni ve daha iyi bir dünyanın izlerini daha berrak görüyoruz” dedi.
Bu bağlamda dünya liderlerine 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin insanlar ve dünya için ileri doğru atılacak büyük bir adım olduğunu hatırlatan Ban, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da ilki düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesinin de en fazla korumaya muhtaç gruplara destek sağlanabilmesi için “hayati bir fırsat” olduğunu vurguladı.
Ban, dünya liderlerinden atılan imzalarla elde edilen ivmeden yararlanarak yeni bir dönemin başlaması için kararlılıkla ilerlemelerini istedi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)