Bir kuş gibi uçabilmek, bir balık gibi yüzebilmek, bir yarasa gibi görebilmek… Teknoloji böyle hayaller ile gelişiyor ve biyonik, biyomimetik ve doğadan ilham alan tasarımlar, Biyomimikri olarak tanımlanıyor. Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, alanında bir ilk olma özelliği taşıyan Girişimciler için Biyomimikri Projesi başlıyor.
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı TÜKÇEV koordinatörlüğünde Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından Erasmus Programı kapsamında desteklenen ve alanında bir ilk olma özelliği taşıyan “Girişimciler İçin Biyomimikri – Biomimicry For Entrepreneurs” Projesi’nin açılış toplantısı, 10 Haziran’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Tesislerinde yapılacak.
Özellikle gençlerin ve girişimcilerin vizyonlarının gelişimine katkıda bulunacak projenin, ülkemizde eğitim, tarım, tasarım, yönetim, medikal, savunma sanayi gibi birçok sektörde karşılaşılan sorunlara yenilikçi çözümler konusunda doğadan ilham alma bakış açısını kazandırması bekleniyor.
Biyomimikri uzmanları katılacak
ABD, Hollanda, İspanya, Almanya ve Türkiye’den biyomimikri profesyonellerinin deneyimlerini paylaşacağı özel oturumların da gerçekleşeceği Girişimciler İçin Biyomimikri Projesi açılış programı, TÜKÇEV Genel Sekreteri Özcan Pektaş ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin’in konuşmaları ile başlayacak.
Biyomimikri Özel Oturumu Zeynep Arhon (Biyomimikri Uzmanı, TRENDDESK, Amerika Biyomimikri Enstitüsü) moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Oturuma Codrin Kruijne (Biyomimikri Uzmanı, Biomimicry Netherlands), Theressa Millard (Biyomimikri Uzmanı, KOHLER, Biomimicry Iberia) ve Yrd. Doç. Dr. Bülben Yazıcı (Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı, TOBB ETÜ) konuşmacı olarak katılacak.
Bülben Yazıcı’nın moderatörlüğünde yapılacak Biyomimikri ve Girişimcilik oturumunda ise Önder Yılmaz (İstanbul Şehir Üniversitesi TTO), Çağrı Pehlivan (Mostar & Anatolia Youth and Entrepreneurship NGO) ve Murat Öztürk (Mentus Medya Genel Müdürü) görüşlerini katılımcılarla paylaşacak.
Program, proje dışı katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erecek.
Biyomimikri nedir?
Biyomimikri terimi; Biyo (yaşam) ve mimikri (benzetim) kelimelerinden oluşuyor. Biyomimikri doğadan öğrenir; doğanın içindeki formları, süreçleri ve sistemleri rehber alır, doğanın öğretilerini gezegene daha az zarar veren çözümler geliştirmek için kullanır.
Biyomimikri ‘yeni bir inovasyon disiplini’, ‘çok disiplinli tasarım yaklaşımı’, ‘doğa ile yeni bir ilişki’ veya ‘sürdürülebilir gelişim etiği’ olarak tanımlanabilir. Bu tanımların tümü geçerlidir ama tanımdan daha önemli olan, biyomimikrinin uygulanabilirliğidir.
Biyomimikri – çekirdeğinde tüm yaşam formlarına saygıyı barındırmakla birlikte felsefenin veya teorinin ötesindedir. Farklı sektörlerden şirketler, eğitim kurumları, inovasyon alanında çalışan profesyoneller, hatta belediyeler ve ulus devletler yeni çözümler için doğaya bakmaktadır. Doğadan gelen stratejiler yeni nesillerin eğitilmesinde, vatandaşlara daha iyi hizmet verilmesinde, tüketicilerin ihtiyaçların karşılanmasında, atıkların azaltılmasında, daha az kaynak kullanımı ile daha fazla işin başarılmasında, bir sonraki kriz için dayanıklılığın arttırılmasında, işin sürdürülebilirliğinde, kısaca geleceğe proaktif olarak hazırlanmada aktif rol oynamaktadır.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(269)