Davos’ta düzenlenen 47. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye zor bir yoldan geçiyor ama bu durum fazla uzun sürmeyecek” mesajını verdi. Şimşek, Türkiye için AB’nin ABD’den daha önemli bir ticari partner olduğunu da kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 47. Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) “G20 Gündemi: Yeni Büyüme Yolu Planlaması” başlıklı oturumda, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere değindi.
“Travmatik deneyimler”
Halen 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin kişi başı gelir, nüfus, iç piyasa boyutu gibi alanlarda iyi durumda olduğunu, coğrafyasının da yakın zamanda daha önemli bir değere ulaşacağını vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin son birkaç yıldaki travmatik deneyimlerine rağmen, ekonomideki dayanıklılığının devam ettiğini, son 14-15 yılda büyüme ortalamasının neredeyse %6’ya ulaştığını, küresel krizin yaşandığı 2008 yılından beri ise ortalama büyümesinin %5 civarında olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de kapsayıcı büyüme için iş eğitimi, KOBİ’lerin finansman ihtiyacına destek, yeni işe başlayanlara vergi muafiyeti gibi pratik çözümler sunulduğunu hatırlatan Şimşek, bu çabalarla 2007’den beri 7,2 milyonluk yeni iş alanı yaratıldığını ifade etti.
“Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam”
“Türkiye zor bir yoldan geçiyor ama bu durum fazla uzun sürmeyecek. Türk ekonomisi güçlü temellere dayanıyor ve bu ekonomik temellerdeki sağlamlık değişmedi” ifadelerini kullanan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ekonomiye de ilişkin de, “Ticaret ve küreselleşme, büyümenin motoru oldu. Korumacılığın, küresel ekonomi ve gelişen ekonomiler için kötü olduğu görüşüne katılıyorum” yorumunu yaptı.
“AB, ABD’den daha önemli”
Konuşmasında Türkiye’nin dış ticaretine de değinen Şimşek, “Türkiye için Avrupa Birliği, ABD’den 10 kat daha önemli bir ticari partner. Türkiye, ihracatının yüzde 50’sini AB ile yüzde 5’ini ABD ile yapıyor. Bu durumda bizim için Avrupa Birliği, ABD’den daha önemli.” diye konuştu.
AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin mutabakata da vurgu yapan Şimşek, “AB Komisyonu Türkiye ile Gümrük Birliği güncelleştirmesine yeşil ışık yaktı. Güncelleştirmeyle, Gümrük Birliğinin kapsamı tarım, hizmetler ve kamu alımları alanlarına da genişleyecek. Gümrük Birliği güncelleştirmesi, önümüzdeki 10 yılda karşılıklı ticaret hacmini 2 kat artırarak 150 milyar dolar seviyesinden 300 milyar dolara çıkarabilir. Bu hem AB hem Türkiye için olumlu olur” dedi.
(6)