İngiltere’de Anayasa Mahkemesi, ülkenin AB’den çıkma sürecini parlamentonun başlatmasına hükmederken, TOBB’da çalışma yemeğine katılan İngiltere’nin Dış Ticaret Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı Lord Price, Brexit sürecinde ilk yapılması gerekenin ticari ilişkilerde boşluk bırakmamak ve sonrasında da bu ilişkileri daha da geliştirmek olduğunu söyledi.
İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile ayrılık müzakerelerini başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesinin devreye alınmasının kendi inisiyatifiyle olacağını ileri sürerken, Gina Miller adlı İngiliz iş kadını ile Dier Dos Santos adlı bir berber, 50. maddenin devreye alınabilmesi için bir parlamento kararı gerektiği iddiasıyla hükümeti dava etmişti.
İş kadını ve berber haklı çıktı!
Yüksek Mahkeme, 3 Kasım’da Miller ve Santos’un tezleri lehinde karar vererek, AB’den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti. Bunun üzerine hükümet, kararı Anayasa Mahkemesine taşımıştı.
Anayasa Mahkemesi, ülkedeki Brexit sürecini hükümetin mi yoksa parlamentonun mu başlatması gerektiği tartışmasına son veren kararını açıkladı. Yüksek Mahkemenin verdiği “ülkenin AB’den ayrılma (Brexit) müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağı” kararını onayan Anayasa Mahkemesi Kararı ile Brexit sürecini resmen başlatacak 50. maddeyi işletme hakkı parlamentoya verildi. Karar, 11 yargıçlı mahkemede 3’e karşı 8 evet oyuyla alındı.
İngiliz hükümetinin, Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini Mart ayı sonunda işletmesi bekleniyordu. Müzakere sürecinin en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52’si Brexit’ten yana oy kullanmıştı.
İngiliz Bakan Brexit sürecinde ticari ilişkileri anlattı
Bu arada İngiltere’nin Dış Ticaret Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı Lord Mark Ian Price’ın katılımıyla, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğinde, Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri ve Brexit süreci ele alındı, İngiltere’nin AB’den ayrılması sürecinde iki ülke arasındaki ticaretin zarar görmemesi ve ilişkilerin artırılması konuları üzerinde duruldu.
Brexit’a ilişkin bilgi verirken, ilk yapılması gerekenin ticari ilişkilerde boşluk bırakmamak ve sonrasında da bu ilişkileri daha da geliştirmek olduğunu belirten İngiliz Bakan, Türkiye’yi son derece güçlü bir ticaret ortağı olarak gördüklerini, iki ülke arasında önemli ticari bağların bulunduğunu, Türkiye’nin özellikle turizm alanında çok önemli bir destinasyon olduğunu bildirdi.
Kendisinin de 33 yıllık bir işadamı olduğunu ve Birleşik Krallık’ta süpermarket zinciri işlettiğini hatırlatan Lord Price, Birleşik Krallık olarak öncelikle kendi zaman çizelgelerini belirleyeceklerini, AB ile yeni ve kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının müzakere edilmesi gerektiğini anlattı. Price, güncel ticari konuları AB ortaklarıyla devam ettirmek istediklerini ifade etti.
“Serbest ticaret fiyatların düşmesini sağlar”
Serbest ticaret konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan İngiltere Dış Ticaret Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı Lord Price, dünya ticaretinde koruyucu tedbirlerin artış gösterdiğine dikkat çekti. Serbest ticaretin insanların yoksulluktan kurtulması ve daha ucuz ve kaliteli ürünlere ulaşmasını sağladığını belirten Price, iş dünyası ve toplum başarısının iç içe olduğunu, Birleşik Krallık’ta vergilerin yüzde 75’inin iş kollarından geldiğine işaret etti. Bakan Lord Price ayrıca 24 ülke gezerek, işadamları ve bakanlarla görüştüğünü söyledi, Türkiye ile ilişkileri derinleştirmek istediklerini sözlerine ekledi.
Ticari ilişkiler 16 milyar dolara ulaştı
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve politik ilişkilerin her zaman kritik önem taşıdığına vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu, Birleşik Krallığın Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine her zaman destek olduğunu ifade ederken, ikili ticari ilişkilerin seviyesinin 16 milyar dolara ulaştığını anlattı. Bu rakamlarla Birleşik Krallığın Türkiye’nin AB’deki ana ticaret ortaklarından olduğunu bildiren TOBB Başkanı, Türkiye’de yaklaşık 2 bin 800 İngiliz kökenli firma bulunduğu bilgisini verdi.
Türk iş dünyası olarak da Brexit sürecini merakla takip ettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Brexit sert mi yoksa yumuşak mı olacak? Atılacak adımlar, takip edilecek yol ne olacak? AB’nin geleceği konusunda büyük etkileri olacağını biliyoruz. Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği’nden dolayı Türkiye-Birleşik Krallık ticari ilişkileri üzerinde de etkisi olacaktır” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen çalışma yemeğine; İngiltere Dış Ticaret Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı Lord Price, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi H.E. Richard Moore, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, TİSK Başkanı Kudret Önen, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Yavuz Cabbar, TÜGİAD Başkan Yardımcısı Efe Bezci, DEİK Koordinatörü Dilek Tuna ile TEPAV Direktörü Prof.Dr. Güven Sak da katıldı.
(5)