Haziran ayındaki referandumdan çıkan Brexit kararı uygulamaya konulur ve İngiltere AB’den ayrılırsa bundan olumsuz anlamda en çok etkilenecek ülkenin Litvanya olduğu bildirildi.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poors tarafından, İngiltere’ye gerçekleştirilen ihracat, yurt dışında yaşayan vatandaşların ülkelerine gönderdikleri paralar ve AB fonları dikkate alınarak hazırlanan rapora göre, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasından en olumsuz şekilde etkilenecek ülkeler sırasıyla Litvanya, Letonya, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Estonya olacak.
Litvanya’nın, Batı Avrupa ülkeleri içerisinde İngiltere’nin AB’den ayrılmasından olumsuz yönde en çok etkilenecek ülke olması, birkaç sebebe dayanıyor.
Bunların başında İngiltere’de yaşayan Litvan göçmenler geliyor. İngiltere’de yaşayan 200.000 civarında Litvan, ülkelerine 250.000 avro gönderiliyor. Raporda bu nedenle Litvanya ekonomisinin Brexit’ten oldukça önemli şekilde etkileneceği belirtildi.
Standard & Poors’un hesaplamalarına göre, AB fonları da Litvanya’daki yatırımlar içerisinde önemli bir ağırlığa sahip bulunuyor. İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra azalan AB bütçesi, doğal olarak, Litvanya’daki yatırımları da olumsuz etkileyecek.
Avrupa’nın en küçük ülkesi olan Litvanya, sadece 3,5 milyon nüfusuna rağmen toprak ve nüfus bakımından ise Baltık ülkelerinin en büyüğü. Litvanya’nın Başkenti Vilnius.
Birleşik Krallık genelinde 23 Haziran’da yapılan referandum, İngiltere ekonomisini de etkiliyor. İngiltere’de Haziran ayında ülke genelindeki mağaza ve alışveriş merkezlerinde alışveriş yapanların sayısı son iki yılın en büyük oranlı düşüşünü yaşadı.
British Retail Consortium (BRC) tarafından sonuçları 18 Temmuz’da açıklanan ankete göre, Birleşik Krallık genelinde 29 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar geçen 5 haftalık dönemde mağaza veya alışveriş merkezlerine gelen kişi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,8 oranında geriledi. Bu düşüş, Şubat 2014’ten beri gözlemlenen en keskin düşüşe işaret etti.
BRC anketinin ortaya koyduğu bir diğer sonuç ise tüketici harcamalarının Mayıs ayındaki %1,4’lük yükselişten sonra Haziran ayında sadece %0,2 oranında yükselmesi oldu.
(3)