Yemen’de gıda krizi kötüleşirken, BM kurumları durumun felakete dönüşmesini önlemek için acil yardım çağrısı yaptı. Yaşanan çatışmalardan dolayı halkın üçte ikisinden fazlasının beslenmek için büyük bir mücadele verdiği Yemen’de, kıtlık yaşanmaması için 2.1 milyar ABD Doları kaynağa ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Programı’nın (WFP) ortak değerlendirmesine göre, Yemen’de gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısı son yedi ayda 3 milyon artarken, halen yaklaşık 17.1 milyon insan beslenebilmek için büyük bir çaba gösteriyor. 17.1 milyon insandan yaklaşık 7.3 milyonunun acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğu düşünülüyor.
Halkın üçte ikisi gıdaya erişemiyor
Acil Gıda Güvenliği ve Beslenme Değerlendirmesi’nin (EFSNA), BM kurumları ve Yemenli yetkililerle işbirliği halinde gerçekleştirdiği araştırmanın ilk bulguları, Yemen’de devam eden çatışmaların ülkede gıda güvenliği ve beslenme koşullarının hızla kötüye gittiğini gösterdi. 27.4 milyon nüfusu olan Yemen’de halkın üçte ikisinden fazlası şu an yeterli gıdaya erişemiyor ve eksik besleniyor. Ülkede gıda üretimi giderek azalırken ortaya çıkan ileri derecedeki yetersiz beslenme oranı dört vilayette “kritik” aşamayı geçmiş durumda.
FAO: Gıdaya erişim için acil yardım yapılmalı!
Durumun kötüye gitme ve gıda güvensizliği yaşayan insanlara yayılma hızının endişe verici boyutlara ulaştığını bildiren FAO Yemen Temsilcisi Salah Hajj Hassan,” Halkın büyük bir kesimi için tarımın ana gıda kaynağı olduğu düşünüldüğünde FAO çiftçilere, çobanlara ve balıkçıların bu sene gıdaya erişimini iyileştirmek için tarımsal geçim yardım fonlarının acilen arttırılması çağrısında bulunuyor” dedi.
UNICEF Yemen Temsilcisi Dr. Meritxell Relano da, “Son zamanlarda Yemen’de çocukların yetersiz beslenme oranının en yüksek oranlara çıktığına tanık oluyoruz. Ciddi derecede yetersiz beslenen çocukların ölüm riski eğer zamanında müdahale edilmezse sağlıklı akranlarına göre 11 kat daha fazla. Bu çocuklar hayatta kalsalar bile gelişimlerini tamamlayamama riski altındalar. Bu da Yemen’in gelecek nesilleri için büyük bir tehdit oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
WFP Yemen Direktörü Stephen Anderson ise “Yemen’de şu andaki açlık seviyesi emsali görülmemiş seviyelere ulaştı. Aç olarak uyumaya giden daha fazla aile görüyoruz. WFP ciddi açlık sorunu yaşayan 7 milyon insana gıda sağlanması için acil yardım çağrısı yapıyor.” diye konuştu.
İhtiyaç duyulan kaynak 2.1 milyar ABD Doları
BM ve insani yardım alanındaki ortakları, 2017 yılında Yemen’de 12 milyon insana yardım ulaştırarak bir kıtlık yaşanmasının önüne geçmek üzere 2.1 milyar ABD Doları kaynak yaratmak üzere harekete geçti. Bu girişim şimdiye kadar Yemen için oluşturulan en büyük yardım kampanyası.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Stephen O’Brien, konuyla ilgili açıklamasında, “İki yıldır süren savaş Yemen’i harabeye çevirdi. Uluslararası destek olmadan 2017 yılı içinde kıtlıkla karşı karşıya kalabilirler ve ben de donörleri ortak müdahalemize verdikleri desteği artırarak sürdürmeye çağırıyorum” dedi.
Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick de, tüm dönorlere, Yemen’e en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde yardım elini uzatmaktan geri durmamaları çağrısında bulundu.
BM ve insani yardım alanında çalışan 120 yerel ve uluslararası ortağı, 2016 yılında Yemen’de 5,6 milyon kişiye doğrudan insani yardım ulaştırdı.
Gıda Güvenliği
Ülkede gıda güvensizlik durumu son aylarda iyice kötüleşirken halkın yaklaşık yüzde 65’inin gıdaya erişim sorunu yaşadığı düşünülüyor. Halkın dörtte üçünün ekonomik durumunun da kriz öncesinden daha kötüye gittiği ortaya çıktı. Gelirler düşerken kamu çalışanları da aylarca maaş alamadan çalıştı. Neticede Yemenlilerin yüzde 80’i şu an borç içinde ve halkın yarısından fazlası kredi ile gıda satın alabiliyor. Halkın yaklaşık yüzde 60’ı daha az yiyerek, porsiyonları düşürerek ve bazı öğünlerden vazgeçerek bu krizle mücadele etmeye çalışıyor.
Yetersiz Beslenme
EFSNA sonuçları ülkede 2 milyondan fazla çocuğun şiddetli yetersiz beslenme yaşadığını gösterdi. Abyan, Al Hudaydah, Hadramaut ve Taizz vilayetlerinde yetersiz beslenme oranı “aciliyet” sınırını aşmış durumda. Bu da şiddetli yetersiz beslenme oranının yüzde 15’in üstünde olduğunu gösteriyor. Aden, Al Dhale’e, Al Jawf, Al Mahwit, Hajjah, Lahj ve Shabwah vilayetlerinde ise yetersiz beslenme oranı “ciddi” seviyeleri aştı.
Tarım halkın en büyük geçim kaynağı
Yemen’de halkın en az yüzde 60’nın geçim kaynağı tarım. 2016’de tarımsal üretim ciddi şekilde düştüğü için nüfusunun büyük bölümü bundan etkilendi. 1.5 milyona kadar hane halkı tarımsal üretim için çok kritik olan tohum, gübre ve sulama yakıtı gibi temel ihtiyaçlara erişemiyor. 860 bin kadar hane halkı ise hayvancılıkla geçiniyor; ancak hayvancılık için temel ihtiyaçlara onlar da erişemiyor.
FAO’nun çalışmaları
FAO’nun bu seneki acil çalışmaları dört ana faaliyet üzerine yoğunlaştı: insanların gıdaya erişimini iyileştirmek için tarımsal araç ve gereçleri sağlamak ki bu sebzecilik gereçleri ve sulama araçların sağlanmasını da içeriyor; milyonlarca hayvanın aşılanarak hayvancılığın acilen korunması; ailelere geçim kaynaklarını zenginleştirmek ve geliştirmek için acil yardım sağlanması. FAO Yemen’de bu yıl üç milyon korumasız insana yardım ulaştırmak için acilen 48.4 milyon Amerikan doları fon talep ediyor.
UNICEF’in çalışmaları
Geride kalan sadece iki yılda UNICEF Yemen’de şiddetli yetersiz beslenmeye maruz kalan 460 bin çocuğun tedavisine destek verdi. Çocuklara yardım ajansı aynı zamanda beş yaş altındaki çocuklara gıda takviyesi, aşı ve tıbbi destek gibi yardımlarda bulundu. UNICEF Yemen’deki çalışmalarına devam edebilmek için acilen 237 milyon Amerikan doları talep ediyor.
WFP’nin çalışmaları
WFP doğrudan gıda dağıtımı ve gıda fişleriyle ülkede yaklaşık 7 milyon insana acil gıda yardımı sağlıyor. WFP ayrıca hamile kadınlar ve çocuklara beslenme desteği veriyor. Ajans, 2017 Yemen İnsani Yardım Planı çerçevesinde bu yıl Yemen’de 7 milyondan fazla insana yardım sağlamak için 950 milyon Amerikan dolarından fazla destek istiyor.
(8)