Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, ’Beslenmede 10 Yıllık Faaliyet Dönemi’ni açıklayarak beslenmeyi sürdürülebilir gelişim gündeminin merkezine koydu.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) genel müdürü José Graziano da Silva’ya göre, yasa tasarısı 2030 Gündemi’nin tümüyle başarılı olması için gıda güvencesi ve beslenmeyi vazgeçilmez unsurlar olarak kabul ediyor. Eylül ayında kabul edilen, 2030 itibariyle aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmayı, eşitsizlikle mücadele etmeyi ve iklim değişimini önlemeyi amaçlayan 2030 Gündemi, 17 hedefin yer aldığı bir listeden oluşuyor.
Graziano da Silva, ihtiyaç duyduğu besinleri alamayan çocukların eğitimden tam anlamıyla yararlanamadığını, işçilerin dengesiz beslenme nedeniyle devamlı yorgun olması durumunda gelişmekte olan ekonomilerin tam potansiyeline ulaşamayacağını ifade etti.
Birleşmiş Milletler üyesi 30 ülke, yasa tasarısına ortak sponsor oldu. Bu projenin çeşitli paydaşların harekete geçmesi için bir zemin oluşturması ümit ediliyor.
Projeyi imzalayanlar devletlere, uluslararası ve bölgesel kuruluşlara, sivil topluma, özel sektöre ve akademiye destek verme çağrısı yaptı.
Plandan gerçeğe
Brezilya’nın kalıcı BM temsilcisi Antonio de Aguiar Patriota, “bu ortak girişime destek vermesi için BM kuruluşlarını, üye ülkeleri, sivil toplumu ve özel sektörü teşvik ediyoruz. Bu süreçte yer almak, ulusal politikalarımız hakkında bilgi paylaşmak ve diğer deneyimlerden bir şeyler öğrenmek için sabırsızlıkla bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Açlığa Karşı Eylem isimli Uluslararası sivil toplum kuruluşunun uluslararası savunma direktörü Glen Tarman, beslenme savunucularının 2030 itibariyle kötü beslenmeyi ortadan kaldırmak şeklinde küresel bir taahhüt verilmesine yardımcı olduğunu, bunun dünyadaki tüm ülkeler tarafından 2015 yılında kabul edildiğini söyledi.
Tarman, hedefin gerçekleştirilmesi ve her çocuğun yaşama iyi başlamasını sağlamak için dünyadaki tüm ülkelerin önemli mali ve politik sözler vermesi gerekeceğini, tüm bu düzenlemeler için 10 yıllık bir süre bulunduğunu ifade etti. Tarman ayrıca, beslenmenin küresel bir sorun olmaya devam ettiğini, ancak doğru politikaları ve kaynakları kullanmaları için hem ulusal hem de uluslararası seviyede politikacılara baskı yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Mikro besinler, büyük sorunlar
Yasa tasarısı belgesi, tüm dünyada 800 milyon bireyin kronik olarak yetersiz beslenmesi ve 5 yaşın altındaki 159 milyon çocuğun ise büyüme sorunu yaşamasıyla ilgili kaygılarını dile getirdi.
Belgede, 2 milyar insanın mikro besin eksikliklerinden muzdarip olduğu ve gittikçe artan sayıda insanın obeziteden etkilendiği vurgulandı. Dünyada şu an 1,9 milyar fazla kilolu yetişkin var, bunların arasında 900 milyonu obez.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(10)