Son dönemlerde çiğ süt tüketimi ile ilgili yoğun bir talep oluştuğunu bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiğ sütün vatandaşa satışına ilişkin yapılan düzenlemeyle amaçlarının sağlıklı gıda ile tüketiciyi buluşturmak olduğunu ifade etti. Çelik, “Bu konuda maksatlı yayın yapanları kınıyorum. Bunlar adeta sağlıksız gıdaya vatandaşın erişimi gibi bir yaklaşımı ortaya koymaktır ki bu da kabul edilebilir değildir.” dedi.
Bakan Faruk Çelik, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin’i makamında kabul etti.
Çelik, son günlerde tartışma konusu olan çiğ sütün vatandaşa satışına ilişkin, Türkiye’de 19 milyon ton süt üretiminin yapıldığını, bunun 1 milyon 300 bin tonunun ari işletmeler tarafından gerçekleştirilebildiğini dile getirdi.
Çiğ sütün vatandaşa direkt arzına ilişkin yapılan düzenlemenin amacının çiğ süt talebi olan kişilere en yakın yerden sağlıklı çiğ süt temin edebilmek olduğunu belirten Çelik, konunun aile işletmesi ile irtibatlandırılmasının yanlış olduğunu, ari işletmelerin marketlerde satacakları sütün özelliklerini ve kriterlerini ortaya koyduklarını vurguladı.
Çelik, ari işletmelerde gerekli ekipmanlarla çiğ sütün 4 santigrat derecenin altına soğutularak uygun cihazlar ile 24 saat içerisinde tüketiciye ulaştırılacağını belirterek, süt arzında bir sorun olmadığını ancak tüketimi artırmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Çelik, “Son dönemlerde çiğ süt tüketimi ile ilgili yoğun bir talep oluşmaya başladı. Bu talep en yakın yerden vatandaşla çiğ sütün buluşmasına dönüşebilir mi? Ama bunun da sağlıklı olması gerekli, rastgele bir pazarın oluşması söz konusu olamaz. Amacımız sağlıklı gıda ile tüketicimizi buluşturmaktır. Bu konuda maksatlı yayın yapanları da kınıyorum. Bunlar adeta sağlıksız gıdaya vatandaşın erişimi gibi bir yaklaşımı ortaya koymaktır ki bu da kabul edilebilir değildir.” ifadelerini kullandı.
(9)