Avrupa ve Orta Asya’daki birçok ülke, açlığı azaltma konusunda önemli aşama kaydettikten sonra insanların beslenme kalitesini arttırma ve gıda sistemlerini dönüştürme hedefine odaklandı.
Söz konusu ülkelerin gıda sistemlerini dönüştürmek istemesinin nedeni iklim değişimine uyum sağlamak, doğal kaynakların kullanımını optimize etmek ve israfı önlemek.
FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, 4-6 Mayıs 2016 tarihinde Antalya’da düzenlenen FAO Avrupa Bölgesel Konferansı bienalinin açılışında yaptığı konuşmada, bölgedeki aç insan sayısının 1990’dan günümüze %40 azaldığını dile getirdi.
FAO Avrupa Bölgesel Konferansı başlıkları: sürdürülebilir tarım ve iyi beslenme
FAO Bölgesel Konferansları, Tarım Bakanları ve tüm Üye Ülkelerden yetkililerin gıda ve tarıma ilişkin sorunları tartışmak ve bu sayede bölgesel uyumluluğu arttırmak için bir araya geldiği resmi bir forum.
Graziano da Silva, “gıda güvencesi yönündeki olumlu trendlere rağmen, kötü beslenmenin diğer türleri halen görülmeye, sorun yaratmaya ve birçok bölgeden insanları etkilemeye devam ediyor,” dedi.
Örneğin, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki 53 ülkenin 48’inde, yetişkin nüfusundaki fazla kilolu ve obez bireylerin oranı %55’i aşarken, Kafkasya ve Orta Asya’daki çocuklarda gelişim sorunlarına yaygın bir şekilde rastlanıyor.
Graziano da Silva’ya göre ise iyi haber, bölgedeki birçok yönetimin sadece fazla gıda üretmenin ötesine geçmek, gıda kalitesini iyileştirmek ve iyi beslenme için zemin hazırlamak amacıyla gıda sistemlerini değiştirmeye yönelik adımlar atıyor olması.
Bölgedeki yoksul ve kötü beslenen insanların önemli bir kısmının kırsal kesimde yaşadığına işaret eden Genel Direktör, dinamik kırsal ekonomilere olanak tanımanın gelişim çabalarının önemli bir parçası olması gerektiğini söyledi.
FAO’nun bölgesel girişimleri
FAO, bu yöndeki çalışmalara destek vermek için 2 bölgesel girişimi benimsedi.
Bunlardan ilki, geçim kaynaklarını ve iklim değişimi gibi felaketlere karşı dirençlerini arttırmak amacıyla küçük toprak sahibi çiftçileri ve aile çiftçilerini güçlendirmeye odaklanıyor. Bu girişimin diğer faydaları insanların beslenmesini iyileştirmek ve gıda üretiminde doğal kaynakların kullanımını daha sürdürülebilir hale getirmek.
İkinci bölgesel girişim ise tarım ve gıda ticareti politikası ortamını, küçük ve orta ölçekli çiftlik işletmelerinin başarılı olmasına ve büyümesine yardım edecek şekilde geliştirmek.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(13)